Krizni štab sa Severa najavljuje „najveći protest ikada“

Vesti 20. dec 202219:53 4 komentara
TANJUG/STR

Krizni štab sa Severa Kosova pozvao je na "najveći protest ikada", i najavio njegovo održavanje za četvrtak u Rudaru kod Krsta, gde se inače nalazi i jedna od barikada na Severu Kosova, prenosi KoSSev.

„Pozivamo srpski narod koji živi na Kosovu i Metohiji na najveći narodni protest ikada koji će se održati u četvrtak 22. decembra u 12 časova u Rudaru kod Krsta, na kome će naš narod koga čine naši lekari, profesori, učitelji, rudari, rođaci, komsije, naše majke, sestre da se okupe da pošaljemo jasnu zajedničku poruku da ne pristajemo na progon i ubijanje i da Sever Kosova i Metohije niti je Nemačka niti je Kurtijeva prćija nego je mesto na kome živimo i na kome želimo da ostanemo i opstanemo“, navodi se u saopštenju ovog Kriznog štaba.

Kao razlog za održavanje protesta navode dva razloga, od kojih su jedan, navode, „najnovije pretnje Aljbina Kurtija“, piše KoSSev.

Pročitajte još

Tvrde da je Kurti pozvao na „nestanak srpskog naroda i na ubijanje Srba na barikadama“.

Drugi razlog je, kako to tumači krizni štab „direktna podrška Kurtiju od strane nemačkog ambasadora u Prištini Jorna Rodea koji se drznuo da postavlja ultimatume i rokove za uklanjanje barikada i stao na stranu Kurtijevog terora i nasilja“.

KoSSev podseća da je britanski The Guardian preneo da je kosovski premijer navodno izjavio da Prištinu brine da uklanjanje barikada na Severu „ne može isključiti žrtve“.

„I zato želimo da budemo što je moguće pažljiviji, kako bismo bili sigurni da neće doći do destabilizacije i da će biti relativnog mira i bezbednosti“, kazao je Kurti, prenosi ovaj medij, navodi KoSSev.

Istovremeno je ponovio da barikade ne mogu trajati zauvek i da treba da se uklone što pre, rekavši da se sa tim slažu i SAD i EU.

Srpska strana je ove navode kosovskog premijera protumačila kao pretnje Srbima na barikadama.

„Zastrašujuće su pretnje i poziv na likvidaciju koje je Srbima na barikadama uputio Aljbin Kurti koji očigledno gubi živce pred demokratskim i miroljubivim odgovorom srpskog naroda“, poručio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

U sličnom tonu, na poslednju navodnu izjavu kosovskog premijera, danas je reagovao i predsednik Srpske liste Goran Rakić.

U video obraćanju sa Kriznog štaba i to sa barikada u Rudaru, i Rakić je Kurtija optužio da ovom izjavom „otvoreno predlaže ubijanje Srba“.

Rakić je ujedno izneo „recept“ za uklanjanje barikada – „oslobodite uhapšene, povucite policiju sa Severa, uklonite spiskove i liste“.

Barikade na Severu Kosova koje su Srbi postavili na devet važnih saobraćajnica, danas su ušle u 11. dan. Isto toliko ne funkcionišu ni prelazi Jarinje i Brnjak. Iako kosovski i međunarodni zvaničnici još od prvog dana pozivaju da se one uklone, pod barikadama i na barikadi u Rudaru juče je dočekan i Sveti Nikola.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare