Kubat posle presude poručio vladiki Irineju: Nema potrebe da se dalje preganjamo

Vesti 15. jul 202219:48 > 19:5618 komentara

Prvi osnovni sud u Beogradu doneo je odluku u korist profesora Rodoljuba Kubata, a Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu naložio da ga na posao vrati u roku od osam dana. On je 2020. godine dobio otkaz na osnovu odluke Sinoda Srpske pravoslavne crkve koja mu, kako kaže, nikada nije ni dostavljena.

Sud je poštovao Zakon, ali i zaštitio Bogoslovski fakultet, Crkvu i Univerzitet u Beogradu – tako profesor Kubat vidi odluku suda.

POVEZANE VESTI:

„Jedno od pitanja je da li ću se vraćati na Bogoslovski fakultet. To sad najmanje zavisi od mene. Ja nisam neko ko bi odbio njih, da kažem neću, jer sam ja najveći deo života proveo na tom fakultetu, tu sam praktično i stasao“, poruluje Kubat.

Profesorski rad na Bogoslovskom fakultetu mu je uskraćen krajem 2020. godine na osnovu, kako je navedeno, „pravosnažne i izvršne odluke Svetog Arhijerejskog Sinoda Srpske pravoslavne crkve“. Ukratko bio mu je uskraćen blagoslov. Zamereno mu je da podriva ugled Crkve nakon što je imao više oštrih javnih nastupa.

Danas kaže da otkaz nikada nije ni video ali veruje da je sazrelo vreme da se problemi prevaziđu.

„I da tu ključni ljudi koji vode tu crkvenu prosvetu, pre svega mislim na vladiku Irineja Bulovića konačno shvate da nema potrebe da se mi dalje preganjamo i bilo šta drugo radimo. Znate njemu je još starac Porfirije dao u amanet da čuva srspku prosvetu. Sad on je to radio kako je znao i umeo, svi imamo neke svoje zamisli i vrlo često tu dolazi do sukobljavanja, ali ne vidim razlog da se ovaj problem ne reši na neki pametan i racionalan način“, kaže Kubat.

Đenović: Blagoslov je sam po sebi protivustavno rešenje

bogoslovski fakultet bogoslovija
N1

Verski analitičar Draško Đenović smatra da odluka neće promeniti trenutni status ovog profesora.

„Tako da je fakultet, svestan još u samom startu da je odluka bila protivzakonita, nastojao da mu nađe uhlebljenje na drugom mestu, da se ne bi u potpunosti ogrešili o profesora Kubata“, podseća Đenović.

Pitanje je i da li će na slučaj profesora Kubata uticati zakon koji je usvojen juna 2021. godine kojim je blagoslov, nekada samo praksa, postao i zakonski uslov za posao predavača na Bogoslovskom fakultetu.

„To što je Univerzitet pod pritiskom Srpske pravoslavne crkve morao da promeni odeđene odredbe i ozakoni da je neophodan blagoslov za rad na Bogoslovskom fakultetu jeste samo po sebi protivustavno rešenje“, smatra Đenović.

Pravoslavni bogoslovski fakultet nije odgovorio na naša pitanja o povratku profesora Kubata. Da odgovore, odnosno ulože žalbu sudu imaju rok 15 dana.

Komentari

Vaš komentar