Kuća porodice iz Niša tik uz kružni tok, žive u stalnom strahu od bahatih vozača

Vesti 21. feb 202119:29 3 komentara

Lanu Stanisavljević (17) Nišlije su upoznale na nedavnom protestu posle pogibije dvojice pešaka na trotoaru u Nišu. Tada je delimično ispričala šta je nju dovelo među okupljene. Sa porodicom živi na izuzetno prometnom mestu. Jedan od najvećih kružnih tokova u tom gradu, izgrađen je uz samu kuću, pa je ona i "na udaru" bahatih i pijanih vozača. Naša ekipa bila je u njenom domu, a Lana je, uz saglasnost ukućana, rešila da podeli priču o traumatičnom događaju koji je na sve njih, kaže, ostavio trajne posledice.

Kuća u kojoj je Lana Stanisavljević, u nekadašnjoj Somborskoj ulici u Nišu, rođena, bila je mirno mesto za igru. Ta je ulica, međutim, pretvorena u širok i prometan bulevar. A, ispred ulaza – ogroman kružni tok.

„Ovaj kružni tok je tako nekako loše konfigurisan. Ima neke sile kao da upravljaju vozilom i kada je manja poledica ili slično, oni mogu tu da udare u ivičnjak i obore znak“, kaže Lana.

Mesto gde padaju znakovi ako se vozi brže od 30 km/h na samo je par metara od kuće. Prva „na udaru“ je kuhinja.

„Kada se duže zadržim ovde i čujem neku škripu, odmah se pitam da li će neko da nam udari u kuću, da li će 2019. da se ponovi?“, dodaje.

Ta godina je bila zamalo kobna za Stanisavljeviće, a Lana objašnjava šta se dogodilo.

„To se desilo kasno uveče, negde oko 3:40, to je bio baš jak udar. Ja nisam prvo znala šta se desilo. Onda smo posle videli da je to auto, to je bio ogroman stres. Svi tada spavaju… Auto je došao skoro do zida, mogao je neki čovek da bude tu, stvarno“, priseća se ona.

Na sreću nikoga tu nije bilo. Auto je delimično zadržalo drvo, pa je ova prostorija ostala čitava.

„Bio je pod dejstvom alkohola, vidnim dejstvom alkohola“, kaže Lana.

I to je ono što je ovu devojku izvelo na protest protiv bahate vožnje u Nišu, kada je nekoliko hiljada Nišlija zahtevalo od policije da uspostavi kontrolu i bahate vozače iz saobraćaja isključi, pre nego što neko strada.

„Ja sam sa Somborskog bulevara u Nišu, 2019. godine je vozač u alkoholisanom stanju uleteo u moju kuću. Deset centimetara od kuhinje. Znate li koliki je to bio šok? Nećemo da čekamo da neko pogine! Deca moraju da budu bezbedna. A, ne da kada ih roditelji pošalju u školu, da se pitaju da li će deca da im poginu na ulici“, rekla je ona na tom protestu.

Do danas je njena ulica dobila novo ime. Somborski bulevar sada je Bulevar svetog Pantelejmona. Protesta više nema, a i na njenoj raskrsnici je sve po starom. Zato moli da ispred njene kuće bude postavljena – barem ograda.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare