Kuća srušena, radovi stali – kako je antičko groblje zaustavilo izgradnju u Nišu

Vesti 24. okt 202219:2813 komentara

Bivši načelnik Uprave za građevinarstvo u Nišu Miroljub Stanković za N1 kaže da je pred smenu sa funkcije u maju ove godine, trpeo velike pritiske kako bi izdao lokacijske uslove za objekat na parceli gde je pronađeno 70 vrednih grobova prvih hrišćana u antičkom Naisu. Dok čekamo objašnjenja više institucija, detalje o tome šta je sve pronađeno, u narednoj priči nećete čuti. Arheolog, koji je našoj ekipi pokazao lokalitet, zamolio je da javno ne govori, zahtevajući razumevanje.

Mnogo razumevanja potrebno je od strane mnogih – kako bi bila izgrađena stambena zgrada sa dubokim ukopom nad kostima nekadašnjih stanovnika Niša, antičkog Naisa, u 4. veku nove ere.

„Mi smo svi znali da tu u okolini postoji groblje, ali niko do sada nije znao koja je razmera tog groblja, šta ga sačinjava“, kazala je Tanja Miladinović, suvlasnica parcele.

Ispod mesta gde su, kaže, živeli srećno, pronađeno je 70 spomenika sa posmrtnim ostacima prvih hrišćana na ovim prostorima.

„Recimo, ovde. Tu je bio naš ‘francuski ležaj’ na kome smo suprug i ja spavali godinama. Spavili smo, bukvalno, na grobnici nekoj“, dodala je.

Otkrivene su četiri, od kojih jedna na površini nema svod, već ploču „na dve vode“. U to vreme, ni jednu od takvih nije mogao svako da ima, pa se pretpostavlja da su pripadale imućnijem sloju.

Jedna pronađena početkom 2000-tih, nekoliko dvorišta niže, imala je i Hristov monogram na svodu, što je značilo da su u to vreme širom Jagodin-male, pokopavani i crkveni velikodostojnici. Šesnaest vekova kasnije:

„Dali smo za izgradnju stambene zgrade. Deca su nam podstanari, eto, to smo hteli da se reši životno pitanje. Ja ne radim, suprug ne radi – na ‘birou’ smo. Tako nam je bilo najpovoljnije u ovo ludo vreme. Smešteni smo tu u kući, investitor nam plaća kiriju. Oni ljudi nisu vlasnici parcele, mi smo vlasnici – mogu sutra da odustanu“, rekla je Miladinović.

„Dojučerašnji“ načelnik Uprave za građevinu za N1 tvrdi da je smenjen zato što početkom maja nije želeo da izda lokacijske uslove pre arheoloških istraživanja.

„Bili su svi uporni. I sa investitorske strane i gradske, da se prvo izdaju svi papiri, a onda da budu istraživanja. Ja to nisam bio spreman da uradim nikako. Između ostalog, zato što sada ulazimo u jedan problem – ako je investitor dobio sve papire kao što se priča, Grad ulazi u jednu neprijatnu finansijsku situaciju da mora nekoga da obešteti zato što je dao. Kad sam definitivno saopštio da nisam spreman da idem dalje u tom smislu, ja sam smenjen, a dva ili tri dana kasnije, izdati su lokacijski uslovi“, naveo je Miroljub Stanković, doskorašnji načelnik Uprave za građevinu u Nišu.

„U tom slučaju je jako nezahvalno igrati na kartu neznanja. Dakle, ne bi smeli da se preskaču takvi koraci, pre svega jer postoji jasna procedura koja to propisuje“, smatra Tamara Todorović, novinarka Južnih vesti.

N1: Da li je prekršen zakon time?

„Ne bih ja o tome, nije moje. Ima neko drugi ko će da to ocenjuje“, odgovorio je Stanković.

Šta će se konkretno dešavati dalje sa tom parcelom, da li će nići zgrada ili će biti nastavljena arheološka istraživanja, videće se u periodu pred nama.

Početno arheološko istraživanje, koje po zakonu finansira investitor, završeno je tokom vikenda. Otkrilo je to da se pre 16 vekova sahranjivanje obavljalo organizovano, u redovima, kao danas, te da je sa pokojnicima u zemlju išla poneka lična stvar, zlatnik ili komad ličnog nakita. Ovo otkriće pokazuje mnogo o načinu života i sahranjivanja pre 16 vekova na ovim prostorima koji sliči današnjem.

Komentari

Vaš komentar