Kuda sve kroz Srbiju prolazi opasan otpad

Vesti 27. dec 202219:28 8 komentara

Građani Srbije ne znaju mnogo o tome kuda sve prolazi opasan otpad iz raznih zemalja. Pirot je samo trgao sve da o tome počne da se govori ili možda i nije trgao sve, jer je danas lakše biti u kontaktu telefonom nego na licu mesta uz građane.

Opasne materije prolaze uglavnom prugom i kroz Srbiju uglavnom noću. Međutim, akcidenti koji se dogode noću sačekaju jutro. Jedna smo od retkih zemalja u kojoj otpadi prolaze kroz velike gradove pa i kroz centar Beograda i stanicu Vukov spomenik.

Povezano:

„Ova stanica nikad nije bila predviđena da opslužuje saobrađaj opasnih tereta, bilo je predviđeno da idu oko Kalemegdana preko Vinče železničkom obilaznicom koja još nije završena. Rekao bih da je došlo da male greške u koracima. Trebalo je da se nešto drugo uradi, da se ovaj tunel ne koristi, da se ne izmesti obilaznica oko Kalemegdana dok se ne izgradi nova oko Vinče sa projektovanim mostom preko Dunava. Nekog je stisla muka da prođe, neko je mislio da ne plati kamione nego da idu vagonima i desilo se ovo“, navodi saobraćajni inženjer Gradimir Stefanović.

„Postoji cev tunel od 3,5 km, ulazi kod Karađorđevog parka izlazi kod Pančevačkog mosta, pristup tim cevima nije dobar i nije moguć. Postoji dokument iz 2018. kojim vatrogasci kume i mole – mi ne možemo da uđemo, veza nije dobra, nema dovoljno kiseonika… Ti vatrogasci su ustanovili da ne postoji mogućnost evakuacije putnika ako se nešto desi i putničkom vozu“, navodi Radmilo Marković iz BIRN-a.

Centar za skladištenje tečnog naftnog gasa za jugoistočnu Ecropu na primer nalazi se u Smederevu. Cisterne prolaze kroz centar grada, kroz park.

„Ono što treba da znamo jeste da je od 2015. godine pa do danas – sedam puta su vozovi iskakali iz šina. Mi smo država u kojoj se najopasnije materije i otrovi prevoze prugom kralja Milana… Mi imamo najopasniju prugu u Evropi, taj potez od Dimitrovgrada do Niša i o čemu mi pričamo…  Imali smo sreće, da se to dogodilo baš u Pirotu bilo bi na desetine mrtvih! Ne želim ni da prognoziram“, kaže narodni poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta.

O odgovornosti za sada niko ne razmišlja, a Pirot su posetili resorni ministri – ne i premijerka.

„U kontaktu sam sa njima u svakom trenutku, bukvalno na sat vremena i radila sam neke druge stvari“, kaže Ana Brnabić.

Da li neko u Vladi razmišlja o ostavci?

„Kad budemo videli ko je kriv i da li je neko kriv, otkud ja znam da li neko razmišlja o ostavci unapred… Kako me to pitate, ne razumem“, kaže na to ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović.

Portparol „Infrastrukture železnice Srbije“, Nenad Stanisavljević, izjavio je za Insajder da je 2018. godine obezbeđen izvor finansijskih sredstava za modernizaciju dela pruge kod Pirota, ali da realizacija još kasni.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare