Kuda vozi Subotica Trans: Kupovina jednog uređaja otkrila velike malverzacije

Vesti 18. mar 202319:3117 komentara

Kupovina jednog jednostavnog uređaja za startovanje motornih vozila otkrila velike malverzacije u subotičkom javnom prevozniku. Nakon protesta vozača koji su krajem januara tražili povećanje plata, u javnost su isplivalli i nerealno visoki računi koje je platilo to preduzeće, iako godinama parazitira na budžetu grada.

Uređaj koji se zove starter služi za paljenje motornih vozila, a tržišna cena kreće mu se do 75.000 dinara. Subotičkog javnog prevoznika, međutim, upravo ovaj uređaj sa slike koštao je skoro milion i 200 hiljada dinara ili – petnaestak puta više. Dokaz je faktura koji su zaposleni u subotičkom preduzeću dostavili portalu vesti 024.

„U javnosti Subotice se podigla podigla prilična larma, da bi skoro dve nedelje kasnije, 13 dana kasnije, gradonačelnik zajedno sa direktorom Subotica-transa organizovao konferenciju za štampu koja je bila skandalozna. Gradonačelnik je saopštio da je zabranio direktoru da mi odgovori na pitanja, pominjao je stranku kojoj pripada, dakle pominjao je to kao da je sigurna kuća od javnosti, kao da je stranka kuća u kojoj je političar ili neki funkcioner siguran da ga niko ništa ne može pitati i da ništa ne mora da odgovori“, kaže Branko Žujović, novinar vesti 024.

Pročitajte još

Na istoj konferenciji je ipak nešto i saopšteno – da uređaj zaista košta koliko je i plaćen, ali i da je u pitanju donacija Dunav osiguranja.

„Koliko god Dunav osiguranje možda bilo dobre volje pa želelo da donira, da plati taj starter, da preplati taj starter 10.000 evra, Dunav-osiguranje je 76 ili 77 odsto u vlasništvu države, dakle opet građana, dakle opet građani sve plaćaju kako god oni zaokružili ovde priču“, kaže Žujović.

Priča o starteru samo je vrh ledenog brega – gradski prevoznik 2022. godinu završio je sa gubitkom od 92 miliona dinara, i pored subvencija grada u iznosu od 275 miliona. A gde je otišao taj novac? Iz lokalnog odbora Stranke slobode i pravde tvrde – u džepove naprednjaka.

„Već godinama JP je krava muzara SNS. Dakle videli smo jedan dopis na kom mesni odbor SNS traži besplatne godišnje karte za svoje članove. Zbog lošeg imovinskog stanja. Polovina onih sa spiska radi u EPS koje od istog tog preduzeća dobijaju putne troškove. Prema našim informacijama, takvih karata ima trista u gradu, ako pomnožite sa 1.000 evra godišnje, to je 300.000 evra. To je samo kap u moru nepravilnosti“, kaže Robert Šebek iz SSP.

Iz SSP protiv rukovodstva preduzeća najavljuju i krivične prijave, a dIrektor Subotica transa najavljuje mogućnost javno-privatnog partnerstva – kao izlaz iz finansijskog ćorsokaka.

Kuda vozi preduzeće staro 126 godina, od rukovodstva nismo uspeli da saznamo, jer na e-mail koji im je uputila N1 odgovor nikada nije stigao.

Komentari

Vaš komentar