Kuper: Srbija zatvara vrata članstvu u EU protivljenjem da Ohridski sporazum bude deo poglavlja 35

Vesti 07. dec 202309:26 133 komentara
Printscreen/VoA

Protivljenjem da Ohridski sporazum i njegov Aneks postanu deo pregovaračkog poglavlja 35 Srbija sebi zatvara vrata članstva u Evropskoj uniji (EU), ocenio je bivši posrednik u tehničkom dijalogu Kosova i Srbije Robert Kuper.

Tim stavom, penzionisani britanski diplomata reagovao je na tvrdnju predsednika Srbije Aleksandra Vučića, da bi uključivanje u pregovarački okvir dokumenata o kojima su se Kosovo i Srbija usaglasili u prvoj polovini 2023, značilo da unija zatvara vrata Srbiji.

„Evropska unija ne želi da bude deo problema, već da ga reši. Njena misija je da sve članice unije imaju neku vrstu, ne normalnih, već supernormalnih odnosa sa svojim susedima“, rekao je za Glas Amerike Kuper, koji je tehničkim dijalogom Kosova i Srbije posredovao između 2011. i 2012.

Poglavlje 35 u pristupnim pregovorima Srbije obuhvata susedske odnose, odnosno regulisanje relacija sa Kosovom koje je od Srbije proglasilo nezavisnost 2008, podseća VOA.

„Ideja da uvedete Srbiju u Evropsku uniju, dok odbija da prizna nezavisnost svog suseda i prihvati ga kao zasebnu državu – nije u srži Unije. To bi učvrstilo podele između Srbije i Kosova. Ono što mi želimo je da te podele nestanu“, rekao je Kuper.

Evropski savet bi na samitu evropskih lidera krajem naredne sedmice trebalo da se izjasni o zaključcima o proširenju – dokumentu kojim su obuhvaćeni Crna Gora, Srbija, Severna Makedonija, Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Turska, Moldavija i Guzija.

U nacrtu u koji je Glas Amerike imao uvid preporučeno je da Ohridski sporazum i njegov aneks, kojima su definisani koraci na putu normalizacije odnosa Kosova i Srbije, budu uvršćeni u očekivanja i obaveze obe strane.

„Očigledno je da ovde dominira osećaj hitnosti. Niko se više i ne seća kada su dve strane postigle neki značajniji iskorak u razgovorima“, navodi Kuper i podseća na predstojeće izbore za sastav Evropskog parlamenta koji će se održati u junu 2024.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare