Kurc: U EU treba da postoji priznanje za enorman napredak Srbije

Vesti 04. sep 202113:48 > 16:25 66 komentara

Kancelar Austrije Sebastijan Kurc je u Beogradu izjavio da se nada da će Srbija uskoro otvoriti nove klastere u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom jer je "važno da postoji priznanje" za njen "enorman napredak".

„Mislim da je važno da Evropska unija bude predvidljiva, jer je to jedan od temelja poverenja. Važno je da postoji priznanje za enorman napredak koji se ovde desio, naročito što se tiče privrednog razvoja koji je izuzetno pozitivan. U pogledu tog priznanja se zaista nadamo da će uskoro doći do otvaranja klastera i nadalje ćemo se angažovati za to“, izjavio je kancelar Kurc nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Srbija je, kako je naveo, najveći ekonomski partner Austrije na Zapadnom Balkanu, a razmena dve zemlje iznosi više od milijarde evra.

Povezane vesti

„Mi smo jedan od najvećih ulagača ovde u Srbiji i zbog toga nas raduje ovaj izuzetno pozitivan privredni razvoj ovde u zemlji. Privredni rast od šest, čak i sedam procenata je vrlo impresivan“, rekao je Kurc.

Čestitao je srpskim vlastima na dobrom odgovoru na krizu izazvanu pandemijom koronavirusa i brzoj imunizaciji stanovništva, kao i na podršci Srbije Austriji u pitanju migracija.

„Srbija je poslednjih godina dala veliki doprinos u borbi protiv ilegalnih migracija“, izjavio je kancelar.

On je reagovao i na najnoviju krizu u Avganistanu i mogućem prilivu migranata koji beže od nove talibanske vladavine.

Kurc je rekao da ljudi iz Avganistana treba da budu zbrinuti u susednim zemljama i da ne sme doći do toga da se upute ka Evropi.

Kontrola granica, kako je naveo, važna je kako bi se sprečile ilegalne migracije i krijumčarenje ljudi, a situacija na spoljnim granicama EU je, kako je ocenio Kurc, sada bolja nego pre par godina.

„Bitno je da Srbija kao zemlja na Balkanskoj ruti da svoj doprinos, a da ih mi u tome podržimo“, dodao je.

Brnabić zahvalila Austriji na podršci u procesu evrointegracija

Austrija podržava dijalog Beograda i Prištine, značajan proces koji je presudan za stabilnost i napredak regiona, i biće važan partner Srbiji u okviru Evropske unije, izjavio je Sebastijan Kurc u razgovoru sa premijerkom Srbije Anom Brnabić.

Kurc je naveo da će Austrija i u budućnosti predstavljati važnog partnera Srbiji u okviru Evropske unije i pružati pomoć i podršku po svim za Srbiju ključnim pitanjima, saopštila je Vlada Srbije.

Navodeći da će se Austrija i u budućnosti zalagati za evropsku perspektivu i članstvo Srbije u Evropskoj uniji, Kurc je čestitao je na uspehu i snažnoj borbi države u očuvanju stabilne ekonomije tokom teških pandemijskih uslova.

Sebastijan Kurc, Ana Brnabić
FoNet/Slobodan Miljević

Srbija je važan privredni partner, istakao je on, dodajući da u skoroj budućnosti očekuje značajne austrijske investicije na tržištu Srbije, zahvaljujući, kako je objasnio, ne samo dobrom ekonomskom, već i političkom partnerstvu.

Brnabićeva je zahvalila na konstruktivnoj podršci i pomoći koju Austrija pruža u procesu evropskih integracija i dodala da će Srbija i u budućnosti znati da ceni i poštuje ovo partnerstvo i snažno zalaganje Austrije unutar Evropske unije za evropski put Srbije i Zapadnog Balkana.

Govoreći o evropskim integracijama, ona je istakla da očekuje da će tokom slovenačkog predsedavanja Savetu Evropske unije, napredak Srbije biti pozitivno ocenjen što će rezultirati, kako je istakla i otvaranjem spremnih klastera.

Ana Brnabić je izrazila zabrinutost zbog aktuelne situacije u pregovorima Beograda i Prištine, neuspeha u implementaciji dogovorenog Briselskim sporazumom i sigurnosti srpskog i nealbanskog stanovništva na Kosovu i Metohiji, zbog učestalih napada.

Predsednica Vlade Srbije čestitala je austrijskom kancelaru na Ordenu Republike Srbije na lenti, najvišem državnom odlikovanju, uručenom za naročite lične zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje i prijateljskih odnosa dve zemlje, saopštila je Vlada Srbije.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare