Kurti Borelu i ambasadorima Kvinte: Sporazum sa Srbijom da uključuje prizanje

Vesti 21. okt 202220:28 24 komentara
N1

Premijer Kosova Aljbin Kurti je posle sastanka sa ambasadorima zemalja velike petorke danas razgovarao sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Borelom u kojem je glavna tema bio dijalog Kosova i Srbije o normalizaciji odnosa.

Pročitajte još:

Kako je saopšteno iz vlade Kosova, Kurti i Borel su razgovarali o procesu dijaloga, njegovom napretku, o sadržaju osnovnog okvira sporazuma, koji za punu normalizaciju odnosa Kosova i Srbije treba da ima za rezultat međusobno priznanje i o aktuelnim pitanjima.

„Kurti je rekao da mir i bezbednost s jedne strane i vladavina prava i demokratija s druge idu zajedno svuda na Kosovu“, navodi se u saopštenju.

Prethodno se Kurti susreo sa ambasadorima zemalja velike petorke sa kojima je razgovarao o, kako je saopšteno dešavanjima u zemlji, procesu dijaloga Kosova i Srbije i aktuelnim pitanjima, sa akcentom na energetiku i odluci vlade o registarskim oznakama automobila.

„Što se tiče teme dijaloga, na sastanku se razgovaralo o različitim elementima o osnovnom okviru budućeg sporazuma, za koji je premijer Kurti rekao da treba da donese punu normalizaciju sa obostranim priznavanjem“, navodi se u saopštenju vlade.

Kurti je, kako je saopšteno, govorio i o značaju pune i brze implementacije energetske mape puta, u kojoj su Kosovo i podređene institucije pokazale visok nivo odgovornosti ispunjavanjem obaveza u rekordnom roku.

Kurti je takođe izjavio kako odluka o registarskim tablicama nije uperena protiv kosovskih Srba, da tom odlukom imaju za cilj da nelegalne zamene legalnim registarskim tablicama, da se time poštuje vladavina prava o daju finansijske olakšice.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare