Kurti: “Da se rulja vrati nazad u Srbiju ili da završi u kosovskim zatvorima“

Vesti 31. maj 202314:24 0 komentara
N1

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je u Bratislavi da ''dokle god se besna rulja nalazi na ulicama, koja preti da će napasti, specijalci moraju da budu u opštinskim zgradama''.

Kako prenosi Kosovo online, Kurti učestvovuje na globalnoj bezbednosnoj konferenciji Globsec u Bratislavi. Na tviteru ove konferencije je objavljeno da je Kurti “već stigao u prostorije u kojima se održava konferencija“.

Kurti doputovao je danas u Bratislavu, iako je dan ranije rekao da je otkazao učešće na forumu u Slovačkoj, i poručio je da se uprkos zahtevima iz Vašingtona pripadnici specijalne policije neće povući iz opštinskih zgrada na severu Kosova.

“Naša policija radi veoma profesionalan posao, obučeni su od SAD i EU, zapadno su orijentisani i dobro znaju ljudska prava i nema povrede od strane naše policajce“, rekao je Kurti.

Kurti je naveo da se sastao sa Boreljom i Lajčakom.

“Rekao sam im da je ovo bio miran protest imao bih razumevanja, ali ne za rulju koja puca i viče ubij, ubij. Ovoj fašističkoj rulji nećemo predati našu republiku“, rekao je Kurti.

On je dodao da je rešenje za izlaz iz ove krize “ili da se rulja vrati nazad u Srbiju ili da završi u kosovskim zatvorima“.

Da podsetimo, američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer rekao je sinoć da je otkazivanje učešća Kosova u vežbi „Defender Evropa 2023“, prva posledica za Vladu Kosova, koja je odbacila pozive Vašingtona da deeskalira situaciju na severu.

“Moram da kažem da u ovom trenutku SAD nemaju mnogo entuzijazma da reaguju na neke interese Kosova, poput angažovanja sa  zemljama oko priznanja, ili aktivnog rada na unapređenju Kosova na evroatlantskom putu. Nadamo se da će premijer Kurti poslušati naš savet i odmah preduzeti korake za smanjenje tenzija na severu”, rekao je Hovenijer.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!