Kurti: Dogovor nije samo o tablicama, dajemo prostor evropskom predlogu

Vesti 24. nov 202212:54 0 komentara
N1

Naš cilj je bio da francusko-nemački predlog za normalizaciju, kroz pravno obavezujući međunarodni sporazum sa Srbijom, postane stvar pregovora u Briselu, ka postizanju dogovora, što je normalno i demokratski, poručio je u parlamentu kosovski premijer Aljbin Kurti, uz ocenu da "nije Kosovo promenilo stav, već Žozep Borel".

Pročitajte još:

Kurti je, pred poslanicima u Skupštini Kosova, izneo neke od detalja dogovora Kosova i Srbije u Briselu od srede uveče i istakao da je pitanje registarskih tablica tehničko, ali su „posledice više nego političke“, prenosi RTK.

„Ponuđen mi je dokument, kao zajednički sporazum koji je imao 95 reči i reči Francuske i Nemačke nisu bile nigde i nisu se odnosile na francusko-nemački predlog, osim izdavanja registarskih tablica“, preneo je Kurti detalje sa razgovora u ponedeljak.

„U međuvremenu, dokument od srede ima 194 reči, potpuno je drugačiji. Oni koji kažu da je ono što nije prihvaćeno u ponedeljak – prihvaćeno u sredu, ne znaju o čemu pričaju. Borelova izjava je promenjena, a mi nismo promenili stav. Borel je promenio izjavu“, ponovio je Kurti nekoliko puta.

Prema njegovim rečima, proces dijaloga prvi put ulazi u fazu pregovora o opštem okviru, koji će biti pravno obavezujući i rešiti fundamentalne probleme iz prizme međunarodnog prava.

Kurti je naglasio da dogovor o srede nije samo o registarskim tablicama.

„Dogovorili smo se da recipročno obustavimo akcije, tako da nećemo izdavati kazne za KM registarske tablice i daćemo prostora pregovorima o evropskom predlogu, koji smo ranije nazvali francusko-nemačkim predlogom“, zaključio je Kurti.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!