Kurti iznenađen izveštajem Stejt departmenta o ljudskim pravima na Kosovu

Vesti 27. apr 202417:23 13 komentara
Armend Nimani/AFP

Premijer Aljbin Kurti izjavio je da je iznenađen izveštajem američkog Stejt departmenta o ljudskim pravima u delu o Kosovu i zamerio tom telu što u izveštaju nije spomenulo ocene međunarodnih organizacija koje pokazuju napredak Kosova.

Stejt departmenta je u izveštaju ;ocenio da na Kosovu 2023. godine nije bilo značajnih promena stanja ljudskih prava na Kosovu.

Kao najozbiljniji problemi navedeni su nezavisnost sudstva, ograničenja slobode izražavanja i medija, korupcija u vlasti, rodno zasnovano nasilje i pretnje nasiljem etničkim manjinama.

Povezane vesti

„Naravno da ima kritike za nas, ali ako pogledate izveštaj za 2019. godinu, Kosovo je danas napravilo izuzetan napredak i ono što me najviše iznenađuje je da se u izveštaju američkog Stejt departmenta, na primer, ne navodi niti citira Fridom haus, Transparensi internešenel. Da su citirani, Kosovo bi moralo da bude pohvaljeno“ -rekao je Kurti u intervjuu za Dojče Vele (DW).

Govoreći o formiranju Zajednice opština sa srpskom večinom, Kurti je rekao da sve mora da bude u skladu sa zakonitošću, ustavnošću, javnim interesom i u odbranu prava građana kosovskih Srba.

Rekao nje da je Zajednica „daleko od onoga što je tražio Beograd, kao u Bosni, za koju danas i međunarodni predstavnici – Evropljani i Amerikanci su protiv imajući u vidu koje su posledice uzrokovali Bosni“.

„Znači, formalizaciju Zajednice ne redukujemo na prava srpske manjine, ali istovremeno ne dovodimo u pitanje da su tu Zajendicu potpisali moji prethodnici Hašim Tači i Isa Mustafa, jedan pre 11 i drugi pre devet godina“ – kazao je Kurti.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare