Kurti izneo šest uslova za formiranje ZSO

Vesti 02. feb 202313:13 138 komentara
N1

Premijer Kosova Aljbin Kurti je u skupštini Kosova, obraćajući se poslanicima, izneo šest uslova za formiranje Zajednice srpskih opština, odnosno Zajednice opština sa srpskom većinom. Formiranju bi, prema Kurtijevim rečima, trebalo da prethodi konačni dogovor sa Beogradom, a ZSO ne bi mogla da ima izvršna ovlašćenja.

U Prištini je danas u 10 sati počela sednica kosovske skupštine. Iako na dnevnom redu nije bilo predviđeno da će se raspravljati o pregovorima Beograda i Prištine, Kurti se u svom govoru dotakao Zajednice srpskih opština.

Kurti je, obraćajući se poslanicima skupštine u Prištini, zatražio od visokog predstavnika Evropske unije Žozepa Borelja da poziva na česte i redovne sastanke radi postizanja konačnog dogovora.

Kurtijevi uslovi za ZSO:

1. Mora biti u skladu sa Ustavom i važećim zakonima.

2. Zajednica ne može biti iste nacionalnosti, mora da promeni naziv, ne može da ima odbor i da služi samo horizontalnoj saradnji opština po Zakonu o lokalnoj samoupravi.

3. Prava nacionalnih manjina i odgovarajući mehanizmi zaštite, treba da budu zasnovani na principu reciprociteta između dve države.

4. Pre osnivanja Zajednice, ilegalne strukture na severu da budu ugašene i svo nelegalno oružje predato.

5. Zajednica je deo konačnog sporazuma i sprovodi se nakon međusobnog priznavanja.

6. Predsednik Srbije povlači pisma upućena članicama EU povodom neprihvatanja Republike Kosovo u EU.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare