Kurti: Kosovo mora da se obračuna s ekstremistima koji veruju u „srpski svet“

Vesti 09. jun 202313:30 26 komentara
Armend NIMANI / AFP

Kosovo i Srbija imaju sporazum o normalizaciji odnosa koji moraju da sprovedu, rekao je kosovski premijer Aljbin Kurti na konferenciji „Evropska Hrvatska: Retrospektiva i perspektiva” u petak u Dubrovniku.

Kurti je naglasio da Kosovo „mora da se obračuna sa nasilnim ekstremistima, ultranacionalistima, desničarima koji veruju u „srpski svet“ i vide ga sa ruskim svetom…to su ljudi koji se dive Miloševiću ili Putinu“.

Kosovski premijer je rekao da su Kosovu „potrebna vladavina prava i datum za izbore“ i dodao da bi Kosovo u međuvremenu moglo da smanji prisustvo specijalnih policijskih jedinica ako „nasilni ekstremisti“ prekinu svoje nemire.

„Mislim da je to put napred, zajedno sa intenzivnim dijalogom za sprovođenje sporazuma, a mi imamo sporazum koji moramo da primenimo“, rekao je Kurti.

Kurti učestvuje na konferenciji „Evropska Hrvatska: retrospektiva i perspektiva“ koju je u Dubrovniku organizovao hrvatski poslanik Tonino Picula.

Kosovski premijer je u Dubrovniku rekao da je „Evropska unija najvažniji projekat mira i prosperiteta od Drugog svetskog rata“ i da se uključio u dijalog sa Srbijom jer ga „organizuje Evropska unija, koja olakšava taj razgovor“. “

Ako Kosovo želi da se približi EU i NATO-u, moraće da da više autonomije opštinama sa većinskim srpskim stanovništvom, izjavio je u utorak američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare