Kurti: Kosovo u političkim i poslovnim vrednostima u skladu sa SAD i Britanijom

Vesti 26. feb 202412:52 7 komentara
Tanjug / AP Photo/Boris Grdanoski

Kosovski premijer a Aljbin Kurti rekao je danas u Londonu da je Kosovo posvećeno redu, zakonu i borbi protiv korupcije - u skladu sa vrednostima Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije.Kurti je na Investicionom samitu zapadnobalkanske šestorke, koji se održava u okviru Samita u Londonu, rekao da je "Kosovo po političkim i poslovnim vrednostima u skladu sa SAD i Velikom Britanijom, posebno nakon ruske agresije u Ukrajini".

Pomenuo je napredak u ekonomskom razvoju i institucionalnoj stabilnosti, što je, prema njegovim rečima, pomoglo u borbi protiv bezbednosnih rizika.

„Kosovo prednjači na Zapadnom Balkanu u pogledu projekata 2024-2025, takođe imamo napredak u zakonu i redu i napredak u političkim i građanskim pravima i izbornoj demokratiji. Ovo pozicionira Kosovo u povoljnoj situaciji na globalnoj mapi. Imamo radnu snagu, prosečna starost građana Kosova je 31 godina“, rekao je on.

Dodao je da Kosovo ima otvorenu tržišnu ekonomiju koja stvara dobro okruženje za poslovanje.

„Dobro smo pozicionirani za tehnološke investicije, od 23 evropske zemlje, Kosovo je na 11. mestu, ostavljajući iza sebe sve zemlje kandidate za članstvo u Evropsku uniju. Za ove tri godine udvostručili smo i izvoz i u strane direktne investicije. Još su nam potrebne investicije ovog tipa“, kazao je Kurti.

Govoreći o prekograničnim regionalnim prioritetima, Kurti je rekao da su potrebne investicije za transport, energetiku i infrastrukturu.

„Proveli smo aukciju za solarne megavate na zapadu Kosova, takmiči se šest korporacija, ponudili smo 15 godina ugovora po 75 evra po megavat-satu, otvorićemo još jednu aukciju od sredine ove godine, u ovom slučaju solarna ali sa energijom vetra“, naveo je Kurti koji je, govoreći o transporutu, nglaso važnost povezanosti sa Albanijom.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare