Kurti: Lajčak obavešten o potezima Kosova o srpskim tablicama i ličnim kartama

Vesti 01. jul 202213:08 > 19:17 36 komentara
N1

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je novinarima da je izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak obavešten o akcijama Kosova kada se radi o odluci o reciprocitetu za ulazak državljana Srbije na Kosovo i registarskim tablicama.

„Ovo nije iznenadni ili potpuno novi razvoj događaja, jer ove registarske tablice imaju oznake iz posleratnog perioda, odnosno nasledstvo su struktura koje je ostavio (Slobodan) Milošević, a njegov režim neće moći da se nastavi na Kosovu unedogled. Na veoma velikodušan način smo stvorili dvomesečni prostor da izvršimo takvu promenu, što pomaže zakonitosti i pravičnosti“, poručio je Kurti.

Povezane vesti

On je dodao da zna da postoji plan tokom jula meseca o sastanku glavnih pregovarača, ali možda i više od toga.

„Videćemo kako i koliko mogu za ovo da se pripreme u Briselu. Spremni smo za trajni pravno obavezujući sporazum sa uzajamnim priznanjem. Problem može biti u vezi upozorenja Beograda da mogu da napuste proces dijaloga, jer oni su se izjasnili da će napustiti dijalog. Mislim da prave grešku, ali ovo je možda uplašilo malo nekog u Briselu“, smatra Kurti.

I kosovska predsednica Vjosa Osmani je navela da je „svaki korak koji Kosovo preduzima u koordinaciji sa međunarodnim predstavnicima“.

Ona je dodala da Srbija blokira napredak i da je kosovska strana pokazala veliku konstruktivnost kada se radi o tablicama i došlo se, kako prenosi dopisnica N1 iz Prištine, do dokumenta koji je prihvatljiv i za Kosovo i za EU, ali je Srbija to sve odbacila.

Analitičar Dževdet Pazari ocenjuje da „odluka Vlade Kosova sigurno neće da posluži za ubrzanje konačnog rešenja.

„Mislim da je kosovska vlada bila primorana da donese odluku o reciprocitetu. Kad je reč o poseti Lajčaka, sa svih strana postoji skeptičan stav da predsednik Srbije Aleksandar Vučić neće da sarađuje sa EU, a još manje da olakša život svojih građana u Srbiji. On je taj koji pokušava da prevari i građane u Srbiji i EU, i na kraju je ostao talac mitova oko Kosova, a koji su štetni po Srbiju, posebno sada u ovoj situaciji sa ratom u Ukrajini kada se traži jasno opredeljenje za EU ili Rusiju.

Kosovo je u sredu, kada se Lajčak spremao da sa Kosova doputuje u Beograd, objavilo da je uspostavilo reciprocitet za ulazak državljana Srbije na Kosovo. Kurtijeva vlada je na sastanku u sredu odlučila da primeni istu meru kao i zvanični Beograd, koji ne prihvata lične karte, ali građanima Kosova na ulazu daje pismo koje zamenjuje identifikaciona dokumenta.

Vladin kabinet je usvojio odluku prema kojoj se svakom licu koje putuje iz Srbije na Kosovo sa ličnim dokumentom izdatim od strane srpskih vlasti, na graničnom prelazu daje obrazac koji privremeno zamenjuje upotrebu lične karte.

Kosovska vlada je takođe usvojila odluku da se omogući registracija vozila sa registarskim oznakama RKS za sva vozila sa registarskim tablicama „PR“, „KM“, „PZ“, „GL“, „UR“, „PE“, „DA“ ili „ĐA“, kao i rešenje za prelazak granice.