Kurti: Nema vraćanja registarskih tablica KS

Vesti 24. avg 202212:37 > 14:34 172 komentara
Sednica Vlade Kosova, Kosovo, Albin Kurti, Aljbin Kurti
N1

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da KS tablice nisu potrebne i ne mogu da se vrate u opticaj. On je, takođe, poručio da neće biti nikakvog pogroma i da je Srbima bolje na Kosovu nego u Srbiji.

U obraćanju na početku sednice vlade, Kurti je kazao da je sam predsednik Srbije (Aleksandar Vučić), potpisavši sporazum iz 2016. godine, prihvatio da su te registarske tablice nelegalne i da je mogućnost registracije sa njima privremena do 2021. godine.

KS su statusno neutralne tablice po rezoluciji 1244,. a Kurti traži da na snazi ostanu samo tablice RKS.

Optužio je „srpsku stranu“ da eskalira retoriku i da „podriva nacionalnu i regionalnu bezbednost“.

„Mislim da imaju za cilj da nepravedno stvore prednost u pregovorima kroz pretnje EU, SAD ili Ujedinjenom Kraljevstvu tenzijama u budućnosti“, kazao je Kurti.

Dodao je da pretnje predstavnika Srba sa severa Kosova o napuštanju kosovskih institucija predstavljaju „dominaciju narativa kriminalaca poput Milana Radoičića, a ne onih koji integraciju vide kao primarnu opciju“.

„Nisam se oglasio posle sastanka u Briselu 18. avgusta, pošto je postojao interni dogovor da se ne izjašnjavamo iz zabrinutosti da će to negativno uticati na napredak dijaloga, ali nisu se svi pridržavali ovog dogovora“, naveo je kosovski premijer.

Kurti: Srbija nije zainteresovana za punu normalizaciju, već za male korake

Kurti je rekao da je tokom sastanka u Briselu 18. avgusta predstavio šest poglavlja sveobuhvatnog sporazuma za normalizaciju odnosa sa Srbijom koji podrazumevaju međusobno priznanje.

On je na sednici Vlade Kosova rekao da je srpska strana „umesto ideja samo donela konstatacije“ stavljajući do znanja, kako je ocenio, “ da nije zainteresovana za punu normalizaciju, već za male korake“.

Povezane vesti

Kazao je da je „detaljno razradio gledište Kosova o konačnom sporazumu“.

Prema njegovim rečima, prvo poglavlje se odnosilo na status bilateralnih odnosa i međunarodni kontekst koji podrazumeva „međusobno priznanje i put Kosova ka punopravnom članstvu u međunarodnim organizacijama“.

Suočavanje sa prošlošću koja uključuje osobe nestale nasiljem, žrtve seksualnog nasilja, raseljene osobe, tranzicionu pravdu, materijalne štete iz rata, vraćanje artefakata su deo drugog poglavlja, kazao je on.

Kazao je da se treće poglavlje tiče buduće saradnja koja uključuje slobodu kretanja kapitala, ljudi, dobara i usluga, a da je četvrto tretiranje prava manjina.

Po njegovim rečima, pod petim poglavljem je razmatranje, ali ne i pregovori o do sada postignutim sporazumima.

Kurti je rekao da se šesto poglavlje tiče uspostavljanja „jasnih mehanizama za sprovođenje sporazuma i rešavanje eventualnih sporova“.

Premijer Kosova se 18. avgusta u Briselu sastao sa zvaničnimca EU i predsednikom Srbije Aleksdandrom Vučićem.

Nikakav pogrom se neće desiti, Srbima bolje na Kosovu nego u Srbiji

Nikakav pogrom se neće desiti, samo ćemo sprovesti ustavne i zakonske odredbe na Kosovu, rekao je na konferenciji za medije u Prištini Kurti, reagujući na nedeljno obraćanje predsednika Srbije Alekaandra Vučića i dodao da je „Srbima bolje na Kosovu nego u Srbiji“.

Kurti je kazao da su sve pretnje pogromom i likvidacijom Srba „pokušaj da Srbija vlada strahom“, prenosi Radio KiM.

„Srbima je bolje na Kosovu nego u Srbiji. U Srbiji nema slobode medija, a poslednji izveštaji govore da je u Srbiji hibridni režim“, kazao je on.

Kurti je naveo da se nada da 1. septembra neće biti eskalcije na severu.

„Nadam se da će se odustati od barikada koje su do sada postavljale kriminalne stukture na preporuku Beograda“, rekao je.

„Srbima bi bilo bolje da ostanu u institucijama i rade na njihovom jačanju“, prokomentarisao je najave njihovog napuštanja od strane predsednika Srbije i članova Srpske liste.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare