Kurti: Nemam informacije da se Kfor sprema da interveniše na severu Kosova

Vesti 27. sep 202112:25 > 18:59 2 komentara

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da se sastao sa komandantom Kfora i da nema informacije da se ta misija sprema da interveniše na severu Kosova. Premijer Albanije Edi Rama rekao je u Prištini da je Kosovo potpuno u pravu po pitanju reciprociteta registarskih tablica sa Srbijom i istakao da je rešenje problema u odnosima Kosova i Srbije.

Povezane vesti

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa albanskim premijerom Edijem Ramom, Kurti je rekao da je, zajedno sa ministrom unutrašnjih poslova Dželalom Svečljom, u stalnom kontaktu sa međunarodnim institucijama na Kosovu.

„Nemam takve informacije za pripremu intervencije Kfora na severu. Specijalna jedinica nije u Brnjaku i Jarniju kako bi uživali u ovoj situaciji, oni su tu sa zadatkom da štite granične prelaze i graničnu policiju“, rekao je Kurti odgovarajući na novinarsko pitanje.

Dodao je da postoje indicije da bi, ukoliko nema Specijalne jedinice, granična policija na dva prelaza na severu Kosova i zgrade bili ozbiljno ugroženi, jer kako je rekao, puteve nisu blokirali samo šleperi i ljudi, već i buldožeri.

Kurti je rekao da je više od 10.000 vozila koja su došla iz Srbije dobilo privremene registarske tablice.

„Nema incidenata ni na jednom graničnom prelazu gde se nalazi kosovska policija“, rekao je Kurti i dodao da je predložio da se na obe strane ukinu privremene registarske tablice.

„Ovih dana se nikada nisam pojavio sa ministrom odbrane, dok nažalost Srbija dovodi ministra odbrane na granicu. Sve ovo je u suštini protiv kosovskih Srba“, rekao je Kurti.

Rama: Kosovo u pravu po pitanju reciprociteta tablica sa Srbijom

Albanski premijer je kazao da je Kosovo potpuno u pravu po pitanju reciprociteta registarskih tablica sa Srbijom i istakao da je rešenje problema u odnosima Kosova i Srbije.

„Na prvom mestu, Srbija mora da prizna ovu nepovratnu realnost nezavisnog Kosova i za žaljenje su vojni pozorišni manevri Srbije na suverenoj granici Kosova. Ti manevri ne štite srpske građane na severu Kosova, kako je tvrdilo rukovodstvo zvaničnog Beograda ili duhovi poražene ratne vojske pre 20 godina, koji kao da su izašli iz groba, tvrdeći da štite integritet i bezbednost Srba“, rekao je Rama.

On je dodao da srpski građani na Kosovu žive bez ičije pretnje, plaćeni su im računi za struju, a da im vojni manevri na granici s Kosovom „vraćaju vandalizam, poput paljenja zvaničnih centara za registraciju vozila, koja štete samo kosovskim Srbima“.

Primena reciprociteta, izjavio je on, nije samo legitimno pravo Kosova, već i deo ranije postignutog sporazuma dve vlade.

„Stav Albanije ostaje nepromenjen, od prvog trenutka kada je izbio ovaj sukob. Kosovo je u pravu. Albanija je ubđjena da je jedino rešenje dijalog. Snaga vojske mora biti prepuštena sili razuma i znanja. Na premijeru i Vladi je kako da se strateški nose sa ovom delikatnom situacijom, ali to je prilika da se pokaže da je potreban ravnopravan dijalog“, naglasio je Rama.

Premijer Albanije je dodao da je na sastanku s kosovskim premijerom dogovorena primena svih dogovora koje su Kosovo i Albanija postigli ranije.

„Naš odnos mora da pređe na drugi nivo“, zaključio je on.

Rekao je da je čak i u Generalnoj skupštini UN tražio i nastaviće da traži priznanje Kosova od svih država.

„Zadovoljstvo mi je što posećujem Prištinu odmah nakon 76. zasedanja UN, gde je pitanje priznavanja Kosova bilo jedan od naših tamošnjih prioriteta. Jedan od prioriteta Albanije kao punopravne članice UN, biće promovisanje priznanja svih, kao pokušaj da se formalno prizna Kosovo“, rekao je Rama.

Odgovarajući na novinarsko pitanje rekao je da nije razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u vezi sa situacijom na severu, dodajući da je on na strani Kosova.

Kurti i Rama: Imamo potencijale za međusobnu saradnju

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je posle sastanka sa premijerom Albanije Edijem Ramom da dve zemlje imaju potencijale za međusobnu saradnju.

On je na zajedničkoj konferenciji za medije rekao da bi Kosovo i Albanija trebalo da budu posvećeni tome da tržište učine što jedinstvenijim, te da se građani, kapital i roba slobodno kreću.

„Ako ima mesta da se to uradi što je pre moguće, to su Kosovo i Albanija. Razgovarali smo o svim oblastima za naše dobro upravljanje, koordinaciju svuda smatramo važnom. Razgovarali smo o implementaciji do sada postignutih sporazuma“, rekao je Kurti.

Premijer Kosova je saopštio da su se dogovorili o uspostavljanju koordinacionog sekretarijata za bilateralne odnose i najavio zajedničku sednicu dve vlade sredinom novembra.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare