Kurti o dronovima: Da li mislite da je u Srbiji sve racionalno

Vesti 04. nov 202210:5462 komentara
Izvor: N1

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da ne zna koji su dronovi ušli na teritoriju Srbije i odakle i novinare upitao da li misle da je u Srbiji sve racionalno.

Kurti je u četvrtak u Berlinu prisustvovao Samitu Berlinski proces, posle kojeg su ga novinari pitali i o dronovima uočenim iznad administrativne linije i obaranju jednog iznad vojnog objekta u blizini Raške.

„Pitajte njih, ne znam ja koji su dronovi ušli u Srbiju i odakle. Pa je’l vi mislite da je u jednoj državi gde režim koji vlada nije demokratski, sve racionalno? Ima toliko iracionalnih postupaka tamo“, odgovorio je Aljbin Kurti, prenosi Kossev.

Istog dana predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je prisustvovao vojnoj vežbi na Pasuljanskim livadama, da to nije prvi put da su iznad kasarni Vojske Srbije primećene takve bespilotne letelice i da se radi na tome da se utvrdi ko je poslao dron.

Upitan o odsustvu Vučića sa samita u Berlinu, Kurti je kazao da mu nije nedostajao.

„Ne znam zašto nije došao, nije da nam je mnogo nedostajao. Možda nekom, ali meni sigurno ne“, kazao je kosovski premijer.

Srpski novinari upitali su ga i o zajednici srpskih opština, a on ih je ispravio, navodeći da može da postoji samo zajednica opština sa srpskom većinom.

„Ne postoji opština na nacionalnoj osnovi, ali postoji opština u kojoj većinski živi jedno stanovništvo. To su različite stvari“, kazao je.

On je dodao da takva organizacija, iako predviđena Briselskim sporazumom, nije prošla test ustavnog suda Kosova. Kao argument za to što još nije formirana naveo je to da ni Srbija nema slične zajednice za opštine koje većinski naseljavaju nacionalne manjine.

„I u Srbiji postoje takve zajednice. Da li je Srbija spremna da ima zajednicu opština sa većinom stanovništva koji su Rumuni, Mađari, Bošnjaci, Albanci itd? Ne možeš da tražiš nešto kod drugog, a to ne radiš ni u svojoj kući“, kazao je Kurti.

Komentari

Vaš komentar