Kurti: Odlaganje odluke pod uslovom da se uklone barikade

Vesti 01. avg 202210:05 2 komentara
aljbin kurti n1
N1

Premijer Kosova Aljbin Kurti napisao je u ponedeljak na Tviteru da je odluka da se za 1. septembar odloži preregistracija vozila doneta pod uslovom da se uklone sve barikade i uspostavi puna sloboda kretanja.

Pročitajte još:

„U saradnji sa našim međunarodnim saveznicima, obavezujemo se da ćemo za 30 dana odložiti primenu odluka o registarskim tablicama automobila i ulazno-izlaznim dokumentima na graničnim prelazima sa Srbijom, pod uslovom da se uklone sve barikade i vrati puna sloboda kretanja“, napisao je Kurti.

Kosovska ministarka spoljnih poslova i dijaspore Donika Gervala odgovorila je specijalnom predstavniku EU za dijalog Miroslavu Lajčaku, koji je pozdravio odluku Vlade Kosova o odlaganju, da će se odluka o odlaganju sprovesti jedino ako se uklone sve barikade.

„Činjenice ostaju činjenice. Kosovo se složilo sa predlogom SAD i u skladu (sa zahtevom) EU. Pristali smo na odlaganje do 1. septembra 2022. godine, ali samo ako se barikade uklone do 1. avgusta. Reciprocitet će ostati realnost, Kosovo ništa nije ‘odložilo’, u ponoć je stupila na snagu uredba o ličnim kartama“, napisala je Gervala.

Lajčak je pozdravio odluku kosovske vlade o odlaganju mera reciprociteta i na svom Tviter nalogu napisao da je zahvalan ambasadoru SAD u Prištini Džefu Hovenijeru na „snažnoj podršci“.

U međuvremenu, ministar unutrašnjih poslova Dželal Svečlja saopštio je da je počela podela ulaznih dokumenata na graničnim prelazima Kosova, sa izuzetkom punktova Jarinje i Bernjak.

Tokom jučerašnje večeri, kako je navela kosovska policija, na nekoliko lokacija na severu Kosova čula se pucnjava, a neki od pucnjeva bili su usmereni i na policijske jedinice, ali nije bilo povređenih.

Prethodno su Srbi na severu Kosova, posle sirena za uzbunu, kamionima blokirali magistralni put u blizini prelaza Jarinje, koji se nalazi u opštini Leposavić. Kosovska policija zatvorila je prelaz za putnički saobraćaj i za vozila na prelazima Brnjak i Jarinje, zbog blokade saobraćajnica u pravcu prelaza Jarinje i Brnjak.