Kurti: „Open Balkan“ više liči na inicijativu za uticaj Rusije i Kine

Vesti 01. avg 202119:39 > 19:41 16 komentara
aljbin kurti n1
N1

Premijer Kosova Aljbin Kurti je ocenio u Prištini da inicijativa "Otvoreni Balkan" više liči na inicijativu za uticaje sa istoka u regionu, posebno iz Rusije i Kine. "Ne mogu reći da sam oduševljen imenom "Otvoreni Balkan", budući da je tamo lider Srbije (Aleksandar Vučić) koji se ne suočava sa prošlošću svoje zemlje i samog sebe", rekao je Kurti.

On je naveo i da „Otvoreni Balkan“ više liči na „Otvoreni Balkan za uticaje sa istoka, posebno iz Ruske Federacije i Kine“, i kao za, kako je naveo „autokratiju, korupciju, ratne zločince…“

Prema njegovim rečima, glavni problem Zapadnog Balkana je neuspeh srpskog lidera da se suoči sa prošlošću.

Kurti smatra da bi zajedničko tržište trebalo da znači demokratizaciju i vladavinu prava, te naglasio da je to nemoguće „sve dok Srbija ne prihvata kriminalnu prošlost“.

Vučič i premijeri Albanije i Sverne Makedonije Edi Rama i Zoran Zaev nedavno su dogovorili inicijativu „Otvoreni Balkan“.

Govoreći o odnosima Kosova i Albanije, Kurti je rekao da su to bratski odnosi.

„Kosovo i Albanija, gradjani obe zemlje imaju bratske odnose, dok političarima, bili oni premijeri poput Edija Rame i mene ostaje samo da zastupam volju i interes gradjana“, rekao je on.

Upitan o mogućoj smeni ministrarke inostranih poslova Donike Gervala Švarc, kratko je odgovorio – „ne“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare