Kurti traži otvaranje državnog arhiva Srbije, Petković osuđuje zapaljive izjave

Vesti 07. jun 202115:53 > 16:26 9 komentara
Armend Nimani/AFP

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da je pitanje nestalih osoba otvorena i još uvek nezaceljena rana i dodao da je „veoma važno otvoriti državni arhiv Srbije, jer zločine nisu počinili pojedinci, već srpska država“.

Povezane vesti:

Kurti je o pitanju nestalih iz rata na Kosovu razgovarao sa regionalnim direktorom Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (ICRC) za Evropu i centralnu Aziju, Martinom Šuepom, prenosi Kossev.

Kosovska vlada je posvećena rešavanju zahteva porodica nestalih osoba, ponovio je premijer Kosova.

Prioritet Vlade su rasvetljavanje sudbine i lokacije nestalih, bolji pravni i institucionalni tretman njihovih porodica i uspostavljanje pravde, navodi se u saopštenju iz kancelarije kosovskog premijera.

Petković: Srbija učinila kokretne pomake, Priština nije

Umesto da uoči nastavka dijaloga u Briselu Кurti pokaže minimum spremnosti za rešavanje otvorenih pitanja od zajedničkog interesa, on nastavlja sa zapaljivim izjavama i optužbama na račun zvaničnog Beograda, reagovao je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

Tvrdeći da je i za Beograd od ključne važnosti da se reši pitanje nestalih, na čemu se insistira prilikom svakog razgovora u Briselu, naglasio je da Srbija to pitanje neće da tretira kroz dnevno političku prizmu.

„Više puta smo nedvosmisleno isticali da smo spremni da otvorimo sve arhive i da pretražimo sve lokacije za koje u Prištini postoji sumnja da se na njima nalaze posmrtni ostaci nestalih Albanaca. Istovremeno, očekujemo i konkretnu saradnju Prištine po tom pitanju“, naveo je on u saopštenju.

Priština dosledno odbija i svaki pomen da otvori arhive OVК ili da našim stručnim timovima dozvoli da pretraže lokacije na Кosovu i Metohiji, za koje posedujemo veoma jasne indicije da skrivaju tela Srba nestalih tokom sukoba, dodao je Petković

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare