Kurti pojačava prisustvo policije na severu, tvrdi – zbog oružanih napada

Vesti 06. dec 202223:226 komentara
Izvor: N1

"Zločinačke bande pojačale su napade na severu Kosova. Znaju da se bliži kraj. Vlada Kosova niti se cenjka sa njima, niti ih toleriše", poručio je kosovski premijer Aljbin Kurti u utorak uveče.

Najmanje dva incidenta dogodila su se ranije u utorak u Zubinom Potoku i Severnoj Mitrovici, prilikom pokušaja članova opštinskih izbornih komisija da u pratnji Kosovske policije uđu u prostorije OIK-a na severu, piše KoSSev.

POVEZANE VESTI

Srbi su ih sprečili da to učine. I dok se incident u Zubinom Potoku završio mirno, uz intervenciju i policije, u Mitrovici su, prema zvaničnim izvorima, na prostorije OIK-a bačene dve eksplozivne naprave od kojih je jedna eksplodirala. Druga je u kontrolisanoj eksploziji uklonjena tokom večeri. Viđeni su pojedinci i sa maskama, navodi portal.

„Bombe koje bacaju, meci koje ispaljuju i maske koje nose su njihova politička i narodna nemoć. Sa ovim zločinima i oružanim napadima severno od Ibra, tamo ćemo sigurno imati više Kosovske policije. Zato što će biti istraga i procesuiranja ovih zločinaca koje plaća Srbija, a kojima diriguje njihov predsednik. Brojna kršenja zakona neće biti oproštena, a tendencije kriminalne destabilizacije će propasti“, izjavio je Kurti.

Beograd i Priština se uzajamno optužuju za ove incidente.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković poručio je da su „Kurtijevi specijalci upali u prostorije OIK u Kosovskoj Mitrovici, sve razvalili, polupali, razbacali, pokušavajući da instaliraju svoje biračke komisije“.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja i Kosovska policija ga demantuju.

„Izjave su neistinite i tendenciozne“, navela je policija. Tvrde da su napad na kancelariju opštinske izborne komisije u severnom delu Mitrovice pričinili „maskirani, nasilni osumnjičeni, odnosno grupe koje su koristile opasna oruđa, uključujući i ručne bombe jugoslovenske proizvodnje“.

Prethodno je Svećlja saopštio da je Kosovska policija već započela istrage kako bi identifikovala i privela pravdi „sve kriminalce umešane u današnje napade“.

„U četiri opštine na severu podela nije na Srbe i Albance, već na kriminalne bande i građane. Molim sve građane Kosova da podrže državu i Kosovsku policiju, sve naše funkcionere koji brane ustavnost i zakonitost, republiku i demokratiju“, poručio je Kurti.

Komentari

Vaš komentar