Kurti pojačava prisustvo policije na severu, tvrdi – zbog oružanih napada

Vesti 06. dec 202223:22 6 komentara
N1

"Zločinačke bande pojačale su napade na severu Kosova. Znaju da se bliži kraj. Vlada Kosova niti se cenjka sa njima, niti ih toleriše", poručio je kosovski premijer Aljbin Kurti u utorak uveče.

Najmanje dva incidenta dogodila su se ranije u utorak u Zubinom Potoku i Severnoj Mitrovici, prilikom pokušaja članova opštinskih izbornih komisija da u pratnji Kosovske policije uđu u prostorije OIK-a na severu, piše KoSSev.

POVEZANE VESTI

Srbi su ih sprečili da to učine. I dok se incident u Zubinom Potoku završio mirno, uz intervenciju i policije, u Mitrovici su, prema zvaničnim izvorima, na prostorije OIK-a bačene dve eksplozivne naprave od kojih je jedna eksplodirala. Druga je u kontrolisanoj eksploziji uklonjena tokom večeri. Viđeni su pojedinci i sa maskama, navodi portal.

„Bombe koje bacaju, meci koje ispaljuju i maske koje nose su njihova politička i narodna nemoć. Sa ovim zločinima i oružanim napadima severno od Ibra, tamo ćemo sigurno imati više Kosovske policije. Zato što će biti istraga i procesuiranja ovih zločinaca koje plaća Srbija, a kojima diriguje njihov predsednik. Brojna kršenja zakona neće biti oproštena, a tendencije kriminalne destabilizacije će propasti“, izjavio je Kurti.

Beograd i Priština se uzajamno optužuju za ove incidente.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković poručio je da su „Kurtijevi specijalci upali u prostorije OIK u Kosovskoj Mitrovici, sve razvalili, polupali, razbacali, pokušavajući da instaliraju svoje biračke komisije“.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja i Kosovska policija ga demantuju.

„Izjave su neistinite i tendenciozne“, navela je policija. Tvrde da su napad na kancelariju opštinske izborne komisije u severnom delu Mitrovice pričinili „maskirani, nasilni osumnjičeni, odnosno grupe koje su koristile opasna oruđa, uključujući i ručne bombe jugoslovenske proizvodnje“.

Prethodno je Svećlja saopštio da je Kosovska policija već započela istrage kako bi identifikovala i privela pravdi „sve kriminalce umešane u današnje napade“.

„U četiri opštine na severu podela nije na Srbe i Albance, već na kriminalne bande i građane. Molim sve građane Kosova da podrže državu i Kosovsku policiju, sve naše funkcionere koji brane ustavnost i zakonitost, republiku i demokratiju“, poručio je Kurti.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare