Kurti potvrdio da neće biti sastanka sa Vučićem i optužio Beograd za opstrukciju

Vesti 20. jul 202219:43 1 komentar

Kosovski premijer Aljbin Kurti potvrdio je da neće biti sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i naveo da razlog za to ne treba tražiti u Prištini, već Beogradu. Kada je reč o dogovoru o energetici, kaže da se ne može očekivati od vlade da nastavi sa subvencijama struje za sever Kosova.

Dugo očekivani bilateralni sastanak između Kosova i Srbije na najvišem nivou neće biti održan ovog leta. Razlog za ovo prema premijeru Kosova Aljbinu Kurtiju leži u odlaganju sastanka od strane Srbije.

Povezane vesti

Kurti je izjavio da su u toku pripreme za sprovođenje odluke o registarskim tablicama i reciprocitetu vezanom za lične karte Srbije.

„Oni koji su na crnoj listi američkog trezora i oni koji imaju naloge tužilaštva na Kosovu, koji su radili i rade za nelegalne strukture, naravno, imaju interes za destabilizaciju. Problem je kada njihov interes nađe političku podršku u Beogradu. Verujem da bi međunarodni faktori trebalo krupnim slovima da zabeleže ovu političku podršku koja dolazi ovim zločincima koji žele da destabilizuju Kosovo jer se bore protiv države Kosovo“, ocenio je premijer Kosova.

Upitan od strane novinara zašto dogovor o energetici i dalje stagnira, Kurti je rekao da je i tu kriva srpska strana jer ne poštuje dogovorene rokove.

„Ne može se očekivati da ce Vlada Kosova subvencionisati korišćenu i neplaćenu struju za narednu zimu. Sa cenama koje smo imali u decembru i januaru, svima je jasno da se ne može ponoviti dosadašnja praksa. Brisel je evidentirao da je destruktivan pristup Srbije, faktor i krivac za dosadašnje nesprovođenja mape puta“, dodao je Kurti

Dan nakon što je specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak izjavio da su Kosovo i Srbija samo dve reči blizu ili dve daleko od finalizacije dogovora o nestalim licima, premijer Kurti je potvrdio da nisu daleko od dogovora.

Prema njemu, Kosovo želi da bude oprezno kada se radi o imenu ovog dogovora zbog razlika u terminologiji, pošto Kosovo želi da sporazum bude o nasilno nestalim licima tokom rata, dok Srbija predlaže da to bude sporazum o nestalim licima.