Kurti potvrdio Šoleu spremnost da se susretne sa Vučićem

Vesti 11. feb 202312:42 16 komentara
REUTERS/Johanna Geron/File Photo

Premijer Kosova Aljbin Kurti potvrdio je savetniku američkog Stejt departmenta Dereku Šoleu, u telefonskom razgovoru, spremnost za naredne političke sastanke na visokom nivou u okviru dijaloga Beograda i Prištine, saopšteno je iz Vlade Kosova.

„Premijer Kosova Aljbin Kurti obavio je juče telefonski razgovor sa višim savetnikom američkog Stejt departmenta Derekom Šoleom. Razgovarali su o evropskom predlogu, prihvatljivom kao dobroj osnovi za dalje razgovore i solidnoj platformi za napredovanje ka punoj normalizaciji odnosa Kosova i Srbije u okviru dijaloga u Briselu“, navedeno je u saopštenju.

Naglašen je značaj napretka Kosova u međunarodnim integracijama u vreme kada su demokratska i ekonomska dostignuća Kosova u poslednje dve godine dokazana od mnogih prestižnih međunarodnih organizacija i instituta, dodaje se u saopštenju.

„Premijer Kurti je potvrdio spremnost za naredne političke sastanke na visokom nivou i izrazio saglasnost o potrebi intenziviranja procesa dijaloga“, piše u saopštenju kosovske vlade.

Savetnik američkog Stejt departmenta Derek Šole rekao je da je u petak razgovarao sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem i da je pozdravio odluku premijera Kosova da prihvati predlog EU.

Šole je u objavi na Tviteru rekao da SAD pozdravljaju odluku Kosova da prihvati predlog EU.

„Razgovarao sam danas sa premijerom Aljbinom Kurtijem. Pozdravljamo odluku Kosova da prihvati predlog EU za normalizaciju odnosa sa Srbijom kroz dijalog koji olakšava EU“, naveo je on.

Dodao je da je „sada potrebna implementacija kako bismo osigurali značajne koristi za obe zemlje“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare