Lajčak nakon sastanka u Prištini: Nije bilo lako, očekivali smo veće razumevanje

Vesti 20. jan 202310:24 > 13:1080 komentara

Održan je sastanak premijera Kosova Aljbina Kurtija sa predstavnicima Evropske unije - Nemačke, Francuske, Italije i Sjedinjenih Američkih Država, a tema razgovora bila je, kako je ranije najavljeno, napredak u dijalogu Beograda i Prištine.

POVEZANE VESTI

Kako je posle sastanka izjavio specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, tema je bila i predlog iz decembra za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Na sastanku sa Kurtijem bili su, osim Lajčaka, i savetnici za spoljnu politiku nemačkog kancelara i francuskog predsednika, Jens Pletner i Emanuel Bon, diplomatski savetnik premijera Italije Frančesko Marija Talo i izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.

Lajčak je rekao da je razgovor „nije bio lak“, ali je bio iskren i otvoren, ali da je rano da se daju „dramatične izjave“.

„Ne želimo da dajemo takve izjave jer smo usred procesa i sada idemo ka Beogradu. Mislim da smo očekivali veće razumevanje mogućnosti koje ovaj predlog nudi. Nadam se da ćemo stići do cilja i nastavićemo da se angažujemo u tom pravcu“, rekao je Lajčak novinarima.

To je bio prvi zajednički sastanak Kurtija sa izaslanicima EU, SAD, Francuske, Nemačke i Italije.

Posle Prištine, predstavnici Evropske unije posetiće Beograd gde će se sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Komentari

Vaš komentar