Kurti: Spremni smo za sporazum sa Srbijom tokom 2022. godine

Vesti 02. jan 202220:2415 komentara
ARMEND NIMANI / AFP

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da Vlada Kosova ima za cilj postizanje sporazuma Kosova i Srbije o normalizaciji odnosa, ali da centar sadržaja treba da bude "međusobno priznanje".

On je u intervjuu za albanski TV Klan rekao da mnogo više od Srbije zavisi da li će doći do takvog sporazuma, pošto je Kosovo za to spremno.

„Sporazumi koji ne podrazumevaju uzajamno priznavanje kao centar sadržaja, naravno, za nas nisu prihvatljivi, ali i nikome nisu od koristi“, rekao je Kurti.

Dodao je da bi postizanje konačnog sporazuma koristilo obema stranama, jer bi to kako tvrdi, „ubrzalo proces integracije dve zemlje u evropsku porodicu“.

„Srbija želi da nastavi evropski put, ali to neće moći bez priznanja Kosova, a sa druge strane Kosovo želi evropske i evroatlantske integracije i za to nam je potrebna potpuna normalizacija odnosa sa Srbijom“, naveo je Kurti.

Međutim, kako je naveo Kurti, Srbija ima dileme u vezi sa integracijom u EU.

„Srbija ima dileme jer ima Sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom, kupuje oružje od Rusije i deo je Evroazijske ekonomske unije. Gasprom ima 50 odsto naftne industrije Srbije i 51 odsto najvećeg gasnog basena u Vojvodini, pa imaju dileme dok smo mi na čistom evropskom i zapadnoevropskom putu“, dodao je kosovski premijer.

Sledeće godine, prema rečima premijera, Kosovo će podneti zahtev za status kandidata za članstvo u EU.

Komentari

Vaš komentar