Kurti: Do marta naredne godine konačan sporazum Kosovo-Srbija

Vesti 30. nov 202215:37 > 16:40 54 komentara
N1

Premijer Kosova Aljbin Kurti je rekao pred poslanicima Skupštine Kosova da Evropska unija (EU) i SAD "planiraju da se do marta sledeće godine postigne konačan sporazum između Kosova i Srbije".

On je rekao i da same EU i SAD „žele novu dinamiku “ i da je „reč je o predlogu EU, ali nema dogovora bez nas“.

Kurti je naeo da treba razmotriti 33 do sada potpisana sporazuma.

„Postoji predlog, kao dobra osnova za diskusiju, i naravno tu se pominju prošli briselski sporazumi, ali se pominju i kao razmatranje u predlogu od 18. avgusta koji sam dao za opšti okvir za sporazum. Ne želim da poričem da su sklopljena 33 sporazuma, ali ja ih nisam potpisao, mi moramo da ih ispitamo, a teret dokazivanja je na onome ko želi te sporazume, a ne na nama“, kazao je on.

Ponovio je ranije iznet stav da Zajednica srpskih opština (SZO) nije rešenje.

„Srbi koji su napustili institucije da se prijave na konkurse za posao“

Govoreći o povratku Srba sa severa u institucije koje su ranije napustili, rekao je da politička ostavka ne može biti praćena političkim pozivima i da „oni koji žele te poslove treba da se prijave na profesionalan način“.

Predstavnici opozicije sazvali su sednicu skupštine, kako bi se raspravljalo o „hitnim merama Vlade u vezi sa situacijom koja je nastala na Kosovu“, a lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj još jednom je predstavio Rezoluciju o situaciji na Kosovu, nakon najnovijih tenzija zbog odluke kosovske vlade o (pre)registraciji vozila sa srpskim tablicama gradova na Kosovu.

On je zatražio od kosovske predsednice, premijera i predsednika Skupštine da počnu razgovore sa Srbima o povratku u institucije koje su prethodno napustili, kao i intenzivnu komunikaciju između Vlade i opozicije, prenosi Kossev.

Kurti je za skupštinskom govornicom branio svoj pristup dijalogu sa Beogradom i poručio opoziciji da treba da „budu srećni što ne zavise od Srpske liste kao prethodne vlade“, jer bi se u suprotnom, nakon aktivnosti u dijalogu, izglasalo nepoverenje.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare