Kurti: Srpska strana dosledno podrivala zajedničke napore za uspeh dijaloga

Vesti 11. jun 202114:39 10 komentara
N1

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da je srpska strana dosledno podrivala zajedničke napore za uspeh dijaloga o normalizaciji odnosa između, kako je rekao, dve zemlje.

„Srpska strana je dosledno podrivala zajedničke napore za uspeh. To se primećuje u velikom delu sporazuma, kao što su energija, integrisano upravljanje granicama, rasformiranje paralelnih struktura, sloboda kretanja, carinski pečati, regionalno predstavljanje i slično“, kazao je Kurti govoreći o dijalogu Kosovo-Srbija pred poslanicima Skupštine Kosova.

Upitao se zašto treba žuriti u dijalogu, jer kada je proglašena nezavisnost, niko nije pomislio da je prizna Srbija.

„Čemu ova zavisnost nezavisnog Kosova od priznavanja naše nezavisnosti od Srbije. Nezavisnost nije proglašena da bi se nekadašnja zavisnost od Srbije mogla zameniti zavisnošću naše države od države Srbije“, rekao je kosovski premijer.

Kritike na račun EU i njen statusno neutralan pristup

Ocenio je da se generalno može reći da su dosadašnji proces dijaloga pratile neke odlike koje su možda direktno ili indirektno sprečavale postizanje ciljeva koji proizilaze iz mandata Rezolucije Generalne skupštine UN-a o dijalogu Kosovo Srbija.

Po njegovom mišljenju, položaj posrednika kao neutralan prema statusu je ne samo pogrešan već i štetan.

„U početku je proces dijaloga od strane Skupštine Ujedinjenih nacija poveren EU i u ovom kontekstu uopšte nije važno da li postoje zemlje u EU koje ne priznaju nezavisnost Kosova, s obzirom na to da je EU bila samo posrednik, a ne direktni učesnik“, ocenio je Kurti.

On je rekao da takav stav u suštini dovodi do toga da se neutralnost prevodi kao nepriznavanje statusa, stvarajući nepotrebno nejednakost za stolom.

„Dijalog između Kosova i Srbije započeo je bez principa proisteklih iz očekivanja od procesa. Postepeni prelaz strategije baronice Ketrin Ešton na ideju dogovora o glavnim političkim pitanjima i kasnije na potrebu postizanja sveobuhvatnog sporazuma ili pravno obavezujućeg sporazuma implicitno podrazumeva prihvatanje pogrešnog pristupa u preliminarnim fazama. Čak i sam proces normalizacije odnosa nikada nije preveden u sadržaj koji treba da zadovolji uslov kao takav“, kazao je Kurti.

Prema njegovim rečima „paradoksalno, je čak i kada su Sjedinjene Države izašle javno u očekivanju procesa dijaloga, definisanog kao uzajamno priznavanje, EU nedostaje volje da iznese eksplicitnu listu neophodnih elemenata i očekivanja od takozvanog konačnog sporazuma“.

„Obrazloženje koje se obično susreće u ovom kontekstu je neuverljivo, činjenica da pet zemalja EU nije priznalo nezavisnost Kosova ne može se koristiti kao argument, ali u stvari može se koristiti kao činjenica za eksplicitno predstavljanje konačnog rezultata. Većina država koje nisu priznale Kosovo svoje usvajanje nepriznavanja uslovile su napretkom u dijalogu, što se može protumačiti na sledeći način – uključiti se u dijalog za priznanje od strane Srbije kao preduslov za priznanje od naše zemlje, pa to znači da su iste države jasno kazale da se dijalog odvija radi priznanja“, kazao je Kurti.

Opozicija tvrdi da Kurti nema ni platformu ni strategiju

Kosovska opozicija ocenila je da Kurti ima pogrešan pristup dijalogu sa Srbijom i da „bez platforme i strategije“ dočekuje susret sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem naredne nedelje u Briselu.

Lider Demokratskog saveza Kosova (DSK) Ljumir Abdidžiku ocenio je, tokom skupštinske rasprave, da premijer „nepripremljen“ ide na novu rundu dijaloga u Briselu.

„Postoje neki principi preko kojih premijer ne sme ide a prvi je da dijalog treba da se vodi sa Kosovom, a ne za Kosovo“, rekao je lider DSK.

Vršilac dužnosti predsednika Demokratske partije Kosova (DPK) Enver Hodžaj ocenio je da je način na koji je Kurti govorio o nastavku dijaloga, „šarlatanski“.

„Očekivao sam da ćemo na današnjoj sednici razgovarati o dijalogu gde bi premijer doneo principe, ciljeve, teme, rokove ali pošto sam čuo premijera, građani treba da znaju da dijalog nije politički pripremljen na diplomatskom nivou. Kurti je govorio potpuno nebitno za ono što se kaže u izveštaju“, rekao je Hodžaj.

Ocenio je da Kurti ima pogrešan pristup dijalogu i da u Brisel ide „bez platforme i strategije“.

Kritike premijeru uputio je i predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj koji je ocenio da se Kurti „krije i beži, verovatno i od Srbije“.

„Danas pred sobom nemamo kosovskog premijera, ali imamo lidera koji ne zna zašto, ali je odlučio da pobegne i sakrije se. Od koga se još krije naš premijer, nemojte se skrivati od Srbije. Zar Srbija iz nekog razloga možda ima nekakvu vlast nad našim premijerom, koji sebi ne dozvoljava da donese jasnu odluku, sa jasnim objašnjenjem stavova Kosova. Da li se možda premijer krije od međunarodnih saveznika“, upitao je Haradinaj.

Skupština Kosova nastavila je rad diskusijom poslanika o izlaganju premijera Kurtija o nastavku dijaloga i susretu sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem u utorak 17. juna u Briselu.