Kurti: Strukture Srbije na Kosovu postale kriminalne organizacije

Vesti 17. avg 202218:00 > 18:34 12 komentara
aljbin kurti n1
N1

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je u Briselu da na Kosovu deluju institucije demokratske kosovske države i, sa druge strane, ilegalne strukture Srbije, koje su postale kriminalne organizacije, sposobne da za 10 minuta postave barikade na putevima.

Kurti je optužio Srbiju da destruktivno deluje na Kosovu i u celom regionu, u skladu sa interesima Rusije.

Povezane vesti

Prema Kurtijevim rečima, kosovska policija je od aprila prošle godine izvršila 34 operacije u kojima je uhapšeno nekoliko desetina učesnika organizovanog kriminala.

Među njima je mnogo Albanaca, jer naša policija ne pravi razliku na osnovu etničke pripadnosti, naveo je Kurti posle razgovora sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom.

Kurti je izjavio da se Beograd obavezao da od 2018. godine ne pravi automobilske registarske tablice koje se odnose na gradove na Kosovu i da neće prisiljavati građane da ih koriste, zbog čega ne vidi razlog da se ne obavi zamena takvih registracija.

Pokrenuli smo kampanju informisanja građana o tome, uz finansijske podsticaje za zamenu, rekao je Kurti.

Moja vlada je posvećena politici u skladu sa evroatlantskim integracijama, naglasio je Kurti i izrazio zahvalnost što NATO 23 godine, posredstvom Kfora, doprinosi slobodi i bezbednosti građana Kosova.