Kurti: To što Srpska lista neće na izbore znači da Srbija krši sporazum

Vesti 23. mar 202314:14 komentara
Armend NIMANI / AFP

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da odluka Srpske liste da ne učestvuje na lokalnim izborima u četiri opštine na severu pokazuje da je pod kontrolnom Beograda i da bi EU trebalo hitno da osudi Srbiju zbog kršenja osnovnog sporazuma.

Pročitajte još:

„Srpska lista je odbila da učestvuje na lokalnim izborima u četiri opštine na severu Kosovu ovog aprila. Ovo je jasan znak kontrole Beograda nad strankom i neprekidnog mešanja u unutrašnje poslove Kosova. EU mora da osudi ovo brzo kršenje Osnovnog sporazuma“, naveo je Kurti na Tviteru.

Izbori za gradonačelnike opština Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić, kao i vanredni izbori za skupštine opštine Zvečan i Leposavić zakazani su za 23. april.

Srpska lista je ranije saopštila da ostaje dosledna u stavu da neće učestvovati na predstojećim vanrednim lokalnim izborima sve dok se ne ispune zahtevi zbog kojih su napustili kosovske institucije – formiranje Zajednice srpskih opština i povlačenje svih specijalnih jedinica Prištine sa severa Kosova.

Visoki predstavnik za spoljnu politiku Žozep Borel poručio je danas obema stranama da prestanu da upiru prstom jedna u drugu i da počnu da rade svoj posao.