Kurti u SAD tražio uklanjanje baza Srbije kod Kosova, Petković – nekredibilan je

Vesti 19. maj 202222:38 9 komentara
Reuters/ Hannibal Hanschke

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je da je na svim sastancima sa političarima u Sjedinjenim Američkim Državama tražio uklanjanje 48 vojnih operativnih baza Srbije na granici sa Kosovom.

Povezano

On je naveo da je na sastancima sa Džejkobom Salivenom i sa oko 20 kogresmena i senatora tražio zatvaranje Ruskog humanitarnog centra u Nišu i ruske kancelarije u okviru Ministarstva odbrane, objavila je Gazeta ekspres, prenosi Kossev.

Pored toga, Kurti kaže da je tražio i da Srbija ukoni 48 vojnih i žandarmerijskih operativnih baza iz područje oko granice Kosova sa Srbijom, uz poruku da je potrebna demilitarizacija tog područja.

Razgovarao sam o svemu ovome i mogu da kažem da je naš odnos sa Sjedinjenim Državama izuzetno jak i neraskidiv, rekao je Kurti.

Petković: Kurti sa svojim ekstremističkim žarom samo kvazi-lider

Albin Kurti je u međunarodnoj zajednici prepoznat kao nekredibilna osoba i kao neko ko iz pukog hira ugrožava stabilnost čitavog regiona, i zato se svakom porukom usmerenom protiv dijaloga i Vašingtonskog sporazuma direktno okreće protiv mira i stabilnosti, izjavio je direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

U Briselskom dijalogu Priština se obavezala na formiranje Zajednice srpskih opština, a ne nekakve asocijacije ili nevladine organizacije, i Beograd će nastaviti da uporno i nepokolebljivo insistira da ono što je dogovoreno uz posredovanje EU bude i sprovedeno, naveo je Petković u pisanoj izjavi.

On je istakao da su regionu Zapadnog Balkana potrebni odgovorni i mudri politički lideri, a Kurti je sa svojim ekstremističkim žarom samo kvazi-lider, i to u pokušaju.

Prema rečima Petkovića, Beograd dosledno i iskreno poručuje da su mir i stabilnost regiona najveći zajednički interes, i svako ko povlači poteze čiji je cilj destabilizacija ovog prostora, a Kurti to svakodnevno čini, ne ugrožava samo naš region, već i naše šire okruženje.

U vremenima kada čitav svet klizi u krizu nesagledivih razmera, nikome nije potreban piroman poput Albina Kurtija, ukazao je Petković.

Dodao je da Kurti ne želi dijalog, već protivno svakoj logici i razumu želi konflikt, ali svaki njegov pokušaj destabilizacije sa naše strane će, dokle god to bude moguće, dobiti odgovor u vidu pojačanog rada na stabilizaciji.

Krajnje je vreme da se Kurti odrekne svoje politike mržnje prema Srbiji i svemu srpskom i da se, ukoliko je u stanju, okrene politici izgradnje poverenja i saradnje na normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, poručio je Petković.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare