Kurti: Vlada podržava uvođenje blok tarifa u snabdevanju električnom energijom

Vesti 19. jan 202217:22 > 20:41
ALEXANDER KLEIN / AFP

Premijer Kosova Aljbin Kurti kazao je da Vlada Kosova podržava uvođenje blok tarifa u snabdevanju električnom energijom građana Kosova i da će kriza u snabdevanju električnom energijom, koja je nasleđena, trajati i posle ove zime.

Kurti je na konferenciji za novinare rekao da povećanje cena struje neće važiti za potrošače koji troše do 600 kilovata mesečno i za kosovska preduzeća.

„Ministarstvo privrede je izrazilo interesovanje da subvencioniše struju do 75 miliona evra, kako bi se obezbedilo da za potrošače u domaćinstvu koji troše do 600 kilovata i za poslovne korisnike ne postoji povećanje tarife“, rekao je.

Pročitajte još:

Kurti je ocenio da je uklanjanje tarifnog bloka za energiju 2017. godine bila velika greška.

„Ova kriza je samo istakla probleme koje smo nasledili. Račun koji plaćamo je nečinjenje već pola decenije i osećamo doba ne ulaganja u naše proizvodne kapacitete. U prošlosti institucije nisu uspevale da dokažu gradjanima da grejanje na struju nije održivo“, rekao je on.

Premijer je naglasio da je Kosovo do sada bilo u rukama trgovaca energentima.

„Postoje dva glavna faktora zbog kojih se ova kriza osetila. Jedna je strana, gde Kosovo deo svoje energije obezbedjuje iz uvoza. Visoke cene pogadjaju i zemlje regiona. Drugi faktor koji nastavlja da bude odlučujući je činjenica da je Kosovo ostavljeno u rukama trgovaca energijom“, kazao je kosovski premijer.

Ovakav stav premijera znači podršku predlogu Kancelarije regulatora energetike Kosova o ponovnom uspostavljanju bloka tarifa za energiju, prema kojoj će potrošači koji troše više od 600 kilovata plaćati veću cenu električne energije.

Prema predlogu koji je predstavljen javnosti, predviđa se povećanje cene električne energije od devet odsto za potrošače koji troše više od 600 kilovata.

Pošto je Vlada Kosova odlučila da kao subvenciju obezbedi 75 miliona evra, potrošači koji potroše manje od 600 kilovata neće imati promenu cene dok kupci koji potroše 800 kilovata uz primenjeno povećanje imaće račun od 59,50 evra ili 12,31 evro više od računa koji su do sada platili.

Potrošači koji će trošiti 1.000 kilovata i koji su do sada plaćali 58,52 evra plaćaće ubuduće 83,14 evra.

Predlog Kancelarije regulatora energetike Kosova biće na javnoj raspravi do 28. januara, dok će na sutrašnjoj sednici kosovskog parlamenta na zahtev ABK to biti jedna od tačaka dnevnog reda.

Protiv povećanja cene električne energije pored ABK su i Demokratska partija i Demokratski savez Kosova, kao i civilno društvo.

Petković: Kurti Beograd vidi kao dežurnog krivca za sve svoje probleme

„Po već oprobanom mehanizmu, Aljbin Kurti nastavlja da u zvaničnom Beogradu vidi dežurnog krivca za sve svoje probleme i propuste i pri tom nema problem da otvoreno i bezočno slaže“, kaže direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković u saopštenju.

On navodi da je tako bilo i danas kada je po ko zna koji put pokušao da plasira lažnu tezu kako se struja na severu Kosova i Metohije tobože godinama ne plaća.

„Činjenice govore suprotno, a to je da je apsolutno svaki kilovat potrošene električne energije svih ovih godina unazad uredno, plaćen jer su zvanični Beograd i EPS do početka 2021. godine plaćali struju koja je preko prenosnih sistema EMS-a stizala u četiri opštine na severu Kosovu i Metohiji. Dakle, reč je o električnoj energiji Republike Srbije, kojom je Beograd snabdevao sever KiM i to od trenutka kada je Priština pre jedne decenije fizički prekinula snabdevanje severa strujom, što je moglo da dovede do humanitarne katastrofe“, rekao je Petković.

Kaže da isključivu odgovornost za trenutno nerešeno stanje na terenu snose vlasti privremenih institucija u Prištini koje uporno odbijaju da izdaju licencu za snabdevanje strujom kompaniji „Elektrosever“, čime direktno krše sporazume iz oblasti energetike postignute 2013. i 2015. godine u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

„Istine radi, Priština odbija da o ovoj temi čak i razgovara tokom poslednjih rundi dijaloga u Briselu, iako je dobijanje licence za snabdevanje za kompaniju „Elektrosever“ od vitalnog značaja, ali to Kurti očigledno ne želi. Po pitanju energetike stvar je vrlo jasna, Priština namerno pravi problem, jer odugovlači davanje licence „Elektroseveru“ koji je po sporazumu davno ispunio sve neophodne uslove“, rekao je Petković, navodi se u saopštenju.

Dodaje da se, umesto da poštuje potpisane sporazume, Kurti služi jeftinim politikanstvom i pitanje energetske stabilnosti na severu Kosova i Metohije koristi za obračun sa institucijama države Srbije na KiM.

„Jasno je da bi Kurti voleo da zatre sve srpske tragove na KiM, ali mu to neće poći za rukom“, zaključuje se u saopštenju.

Komentari

Vaš komentar