Kurti za CNN: Beograd i Kremlj dvaput da razmisle ako hoće nešto da nam urade

Vesti 21. sep 202214:44 30 komentara

Premijer Kosova Aljbin Kurti je u intervjuu za CNN, sa novinarkom Kristijanom Amanpur, izjavio da nije isključena mogućnost da se sukob iz Ukrajine odrazi na Zapadni Balkan.

Kurti je u intervjuu CNN-u podsetio da su Kosovske bezbednosne snage prošle godine, sa 330 vojnika, učestvovale u „Defender-Europe 21“, kako je rekao, „najvećem vojnom poduhvatu NATO-a u u proteklih nekoliko decenija“.

„Mi smo bili jedan od 16 domaćina. Radujemo se, takođe, da učestvujemo i u ‘Defender-Europe 23’, kako bismo pokazali da smo u skladu sa demokratskim zapadom. Ali takođe da Beograd i Kremlj dvaput razmisle ako hoće nešto da nam urade“, poručio je kosovski premijer.

Rekao je i da je predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić dozvolio da poseti sver Kosova, i da se nada da će tokom tih poseta „videti da je Kosovo normalna zemlja i da je Kosovo demokratskije od Srbije“.

„I zapravo je mnogo nezavisnije od Srbije jer Srbija zavisi od Rusije“, ocenio je Kurti.

„Merenje pulsa građana i političara“

Kurti je danas u Prištini izjavio i da dokumenta koja nemaju potpis određenih institucija imaju za cilj da „mere puls građana i političara“ i ponovio da konačni sporazum sa Srbijom treba da bude zasnovan na međusobnom priznanju.

Komentarišući dokument koji je ovih dana predstavila agencija „Albanian post“ iz Tirane, Kurti je rekao da to neće komentarisati jer je tekst bez autora, te da je napravljen samo da bi se izmerio puls građana i političara.

„Normalizacija odnosa Kosova i Srbije treba da se obavi međunarodno-pravno obavezujućim sporazumom i u središtu toga treba da bude međusobno priznanje. Kruže razni dokumenti, ali smatram da nije korisno i pošteno da ih komentarišem. Dokumenti koji nemaju autora napravljeni su da mere puls građana i političara. Ali dijalog u kome sam ja učestvovao su ti razgovori i sastanci u Briselu i samo dokumente koji se tamo rade treba uzeti kao zvanične i vredne komentara sa moje strane, a ponekad bih rekao i sa vaše strane. Nije dobro komentarisati dokumente čiji je autor nepoznat“, rekao je Kurti na konferenciji za medije posle digitalnog samita Zapadnog Balkana.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare