Kurti zatražio od posrednika u dijalogu jači pritisak na Srbiju

Vesti 06. jan 202316:48 7 komentara
N1/arhiva

Premijer Kosova Aljbin Kurti je zatražio od posrednika u dijalogu sa Srbijom da pojačaju pritisak na Srbiju kako bi se proces dijaloga finalizovao uz obostrano priznanje i što pre normalizovali odnosi dve zemlje.

Kurti je na konferenciji za novinare rekao da veruje u moć Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država da pojačaju pritisak na Beograd.

POVEZANE VESTI

„Američki predsednik Džo Bajden je vrlo jasno rekao da je Kosovu i Srbiji potreban konačan sporazum, u čijem centru je puna normalizacija odnosa sa obostranim priznanjem. Sa ovim se u potpunosti slažemo“, rekao je on.

Kurti je izjavio da je „Kosovo normalna država koja je napravila velike korake u poslednje dve godine“.

„Imamo institucionalnu stabilnost. To što smo mi normalna država, ne znači da imamo normalne odnose sa našim severnim susedom“, kazao je.

Po njegovom mišljenju, odnosi moraju da se normalizuju, a za normalizaciju odnosa potreban je dodatni pritisak međunarodnih partnera na Beograd.

„Verujem u moć EU i SAD da izvrše dodatni pritisak na Srbiju. Potreban je dodatni pritisak na Beograd. Problem je u Beogradu, ali verujem da naši partneri imaju dovoljno snage da izvrše pritisak na Beograd kako bismo imali normalne odnose i sporazum koji donosi medjusobno priznanje“, kazao je kosovski premijer.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare