Kurtijev savetnik: Prijavićemo se za članstvo u SE, obezbedili smo 2/3 glasova

Vesti 11. maj 202210:34 > 15:34 komentara
Savet Evrope
REUTERS/Arnd Wiegmann

Kosovo će uskoro podneti zahtev za članstvo u Savetu Evrope, najavljuju iz Prištine već danima. Jeton Zuljfaj, politički savetnik kosovskog premijera Aljbina Kurtija, smatra da su šanse za prijem dobre.

Obezbeđene su dve trećine glasova, izjavio je Zuljfaj, a prenosi Gazeta Express.

„Prijavićemo se. Mislim da su šanse nakon odlaska Ruske Federacije veoma dobre. Dve trećine zemalja koje bi trebalo da glasaju su već obezbeđene, u smislu da imamo države koja nas priznaju i da su deo ove grupe od dve trećine“, rekao je on u Tevi 1, prenosi portal KoSSev.

Na pitanje – da li su dobili potvrdu iz bilo koje zemlje, Zuljfaj je rekao da postoje moćne zemlje poput Nemačke koje će pomoći.

POVEZANE VESTI

„Kao što ste videli tokom naše posete Berlinu, kancelar Šolc je direktno pomenuo podršku našoj prijavi za Savet Evrope. Imaćemo zemlje koje će nam pomoći, jake, poput Nemačke, koje će lobirati u ovom pravcu“, rekao je on, prenosi dalje Express.

Kosovski premijer Aljbin Kurti najavio je nedavno iz Berlina da će Priština uskoro predati aplikaciju za članstvo u Partnerstvu za mir NATO-a, ali i za Savet Evrope.

Kurti je to saopštio nakon susreta sa nemačkim kancelarom Olafom Scholcom koji je, iako je podržao Kosovo ka evroatlantskim integracijama, izrazio nadu da Srbija neće da napusti Savet Evrope, ukoliko bi Kosovo uspelo da se učlani.

Predsednik Srbije koji se takođe u Berlinu sastao istog dana sa Šolcom potom je izjavio da Srbija „ne može sebi da puca u nogu“ i unapred govori da li će napustiti neke institucije ili ne, ali i da će se o tome odlučivati i u Parlamentu i Vladi Srbije.

Sa druge strane, ponovo je izneo staro obećanje – da će Srbija, ukoliko Priština uputi zvanično zahtev za članstvo, početi sa ubrzanim radom na povlačenju priznanja.

Prištinski zvaničnici još od izbijanja rata u Ukrajini aktivnije lobiraju za učlanjenje Kosova u međunarodne organizacije, a najviše za članstvo u NATO, EU i Savet Evrope.

Besnik Tahiri, novinar iz Prištine, kaže da postoji realna mogućnost da Kosovo postane član Saveta Evrope zbog jednog važnog razloga, a to je Nemačka.

„Pošto je kancelar Nemačke prošle nedelje na sastanku koji je imao sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da je zvanični Berlin je za to da Kosovo bude članica Saveta Evrope i da Srbija ne bi trebalo da pravi probleme u ovom procesu, jer je, kako kaže Šolc i kako kaže Kurti ovde u Prištini, to jedan prirodni proces i treba da se desi. Ovo je odlična godina da se to desi pošto znamo da Ruska Federacija više nije članica Saveta Evrope“, rekao je Tahiri za N1.

Što se tiče Vašingtonskog sporazuma, on kaže da tu postoji zamena teza, posebno od strane Beograda, pošto tačka koja govori da Kosovo ne treba da aplicira za članstvo u međunarodnim organizacijama ima godinu dana trajanja.

„Mislim da predsednik Vučić u Beogradu i drugi ljudi znaju vrlo dobro da ta tačka više ne postoji“, kazao je Tahiri.

On smatra da plan Kosova da postane članica Saveta Evrope neće imati veliki uticaj na dijalog Kosova i Srbije.

„U petak imamo taj sastanak između Bisljimija i Petkovića a kaže se da će nakon nekih 30 dana biti još jedan sastanak na liderskom nivou – između premijera Kosova i predsednika Srbije“, rekao je Tahiri.