Lajčak: Bislimi izjavio da ne postoji arhiva OVK

Vesti 17. sep 202119:326 komentara
Miroslav Lajčak
N1

Posle drugog susreta sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem i njegovim zamenikom Besnikom Bislimijem specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak je izjavio da je bilo nesporazuma u vezi sa izjavom Bislimija o arhivama.Izaslanik EU rekao je da pitanje otvaranja arhiva nije nešto novo, ali da je Bislimi izjavio da ne postoje arhive OVK, već samo državni arhivi Kosova.

„Nije bilo konkretnih rasprava o arhivama, bio sam iznenadjen koliko je rasprava ovde u medijima bila vruća. Ponovo je potvrđeno, ono što je već nekoliko puta rečeno, da neće postojati prepreke za stranke u pristupu arhivama, to je rečeno pre godinu dana. Potpredsednik vlade Bislimi rekao je da ne postoje arhive OVK, već samo državni arhiv Kosova. Nema ničeg iznenađujućeg, nema posebnog sporazuma, koji je pogrešno shvaćen u vašem društvu“, rekao je Lajčak.

Upitan šta je razlog drugog sastanka sa Kurtijem, Lajčak je rekao da su se tako dogovorili na početku, da još jednom razgovaraju pre nego što otputuje u posetu Beogradu.

„Dva puta sam se sreo sa Kurtijem i Bislimijem, jer smo se tako dogovorili. Da razgovaramo o dnevnom redu na početku i da ćemo se ponovo sresti na kraju moje posete kako bismo jasno stavili do znanja da ćemo imati saglasnost o sledećim koracima. Biću u Beogradu u ponedeljak i utorak, nastaviću razgovore sa tamošnjim stranama za dijalog“, rekao je Lajčak.

Tokom sastanka razgovaralo se o novom datumu sastanka u Briselu, ali je Lajčak rekao da se on ne može objaviti jer bi o tome trebalo da se razgovara i u Beogradu.

„Što se tiče sastanaka, razgovarali smo o mogućim datumima, i naravno da o tome moram da razgovaram i u Beogradu. Što se tiče sporazuma, opasno je govoriti o datumu, ali ono što je važno je da su obe strane uključene u proces i da se on nastavlja“, rekao je on.

Na pitanje novinara da li postoji prvi nacrt sporazuma između Kosova i Srbije, Lajčak se nasmejao i rekao „želite da znate mnogo“.

Orhan Çiçek/Anadolija

Osmani: Kosovo za nastavak dijaloga sa rezultatom međusobnog priznanja

Predsednica Kosova Vjosa Osmani Sadriu je istakla da su institucije Kosova odlučne u nastavku dijaloga „koji treba da se završi međusobnim priznavanjem dve zemlje, bez uticaja na ustavni poredak i teritorijalni integritet Kosova“.

Kako je saopšteno iz njenog kabineta, kosovska predsednica je naglasila da je Kosovo konstruktivna strana u dijalogu, koja nudi konkretne predloge u tom procesu, i koja je sprovela do sada postignute sporazume, „za razliku od Srbije koja ne poštuje postignute sporazume“.

„Lajčak je rekao da niko neće tražiti od Kosova da pregovara o ustavnom uređenju, teritorijalnom integritetu i njegovoj unutrašnjoj funkcionalnosti“, navodi se u saopštenju.

Osmani Sadriu je, govoreći o nedavnim dogadjajima u Crnoj Gori, ali i Bosni i Hercegovini, izrazila zabrinutost „zbog uplitanja Srbije u unutrašnja pitanja susednih zemalja“, što, kako je ocenila, izaziva nemire i novi talas nestabilnosti u regionu.

Na ovom sastanku, predsednica Kosova je takođe pomenula proces liberalizacije viza.

„Percepcija građana Kosova o dijalogu blisko je povezana sa odlučnošću EU da stvori jasnu perspektivu integracije. Štaviše, liberalizacija viznog režima za Kosovo je od vitalnog značaja u smislu kredibiliteta EU“, rekla je Osmani.

Tokom trodnevne posete Kosovu, Lajčak se susreo sa premijerom Aljbinom Kurtijem, predsednikom parlamenta Gljaukom Konjufcom, liderima albanskih stranaka i Srpske liste, privrednicima i pripadnicima civilnog sektora.

Komentari

Vaš komentar