Lajčak i Eskobar tražili od Kurtija deeskalaciju, izbore i povratak dijalogu

Vesti 05. jun 202323:46 16 komentara
lajčak eskobar kurti
Vlada Kosova

Izaslanici EU i SAD Miroslav Lajčak i Gabrijel Eskobar izneli su večeras u Prištini kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju predlog u tri tačke kako da se izađe iz krize na severu Kosova.

„Prvo je deeskalacija situacije, drugo su brzi izbori na severu i treće je povratak dijalogu za normalizaciju“, rekao je Lajčak novinarima posle sastanka i dodoao da je njihova misija „tek počela“.

Lajčak je rekao da su on i Eskobar imali dugu i tešku raspravu sa premijerom Kosova.

Specijalni izaslanik EU rekao je da naredna dva dana nastavlja misiju sa američkim izaslanikom za zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom.

Na Kosovu će biti i drugih sastanaka, naveo je on, uključujući i sa predsednicom Vjosom Osmani, a sastaće se i sa liderima opozicije.

„U interesu Kosova i svih je da imamo legitimne gradonačelnike“, rekao je Lajčak.

Povezane vesti

On je dodao da se sankcionisanje Kosova pominje i u deklaraciji 27 država EU.

„Mogu vam reći da zemlje članice čekaju naš izveštaj“, rekao je Lajčak.

Američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar rekao je da je jedini zahtev da se sasluša međunarodna zajednica.

„To je veliko transatlantsko jedinstvo SAD, EU i NATO, koje je postavilo iste zahteve. Nadam se da će se to čuti. Mi smo na početku misije“, rekao je Eskobar.

On je dodao da je u Prištinu došao „kao veliki pobornik Kosova“.

„Dajem sve od sebe za Kosovo, da ostvarimo sve težnje. Mi smo najveći pobornici vaše bezbednosti, nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Samo tražim da nas saslušate“, rekao je Eskobar.

On je kazao da poštuje vladu i ustavnu strukturu Kosova, ali je rekao da pokušava da pronađe formulu za „harmoniju među etničkim grupama“.

Eskobar je osudio napad „nasilnih demonstranata“ na vojnike Kfora u Zvečanu.