Lajčak i Kovačevski pozvali na povratak mira i stabilnosti na Kosovu

Vesti 30. maj 202312:15 1 komentar
Tanjug/AP Photo/Bojan Slavkovic

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski i specijalni predstavnik EU za Zapadni Balkan Miroslav Lajčak zajedno su iz Bratislave pozvali na hitnu deeskalaciju situacije na Kosovu i povratak mira i stabilnosti.

Kako je saopštila vlada u Skoplju, Kovačevski i Lajčak su se sreli u Bratislavi na marginama Globalnog bezbednosnom forumu GLOBSEK 2023.

Kovačevski je, kako se navodi, ponovio da Severna Makedonija podržava nastavak saradnje i koordinacije sa NATO i EU u regionu u pravcu konsolidacije stabilnosti i ubrzanja evroatlantskih integracija na Zapadnom Balkanu.

Na sastanku sa Lajčakom Kovačevski je istakao posvećenost Vlade Severne Makedonije da doprinese unapređenju regiona, kao i njegovom miru i stabilnosti.

Severna Makedonije je, kako je rekao Kovačevski, čvrsto opredeljena da jača i unapređuje dobrosusedske odnose i da se kroz dijalog i saradnju među državama etablirala kao zemlja koja je faktor stabilnosti u regionu.

Kovačevski je na sastanku istakao da će brzo članstvo zemalja Zapadnog Balkana u EU sprečiti da osetljive tačke u regionu naruše bezbednost i stabilnost, a samim tim i koče ekonomski razvoj regiona.

Prema planu, premijer Severne Makedonije će se na dvodnevnom bezbednosnom skupu u Bratislavi sresti i sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.

Pročitajte još