Lajčak i Palmer u Prištini: Normalizacija i priprema sastanka Vučića i Kurtija

Vesti 01. jun 202112:31 > 13:19 37 komentara

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer izjavio je u Prištini da dijalog o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije treba da se okonča uzajamnim priznavanjem, dok je specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak rekao da 2021. ima potencijal da bude dobra godina za odnose između EU i Zapadnog Balkana.

Na konferenciji za novinare posle susreta sa najvišim zvaničnicima Kosova i međunarodnog prisustva, njih dvojica su rekla da su posetili Kosovo da bi demonstrirali transatlantsku saradnju, uoči junskog sastanka kosovskog premijera Albina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Palmer je rekao da je glavni cilj dijaloga uzajamno priznanje i koraci na putu dve zemlje ka članstvu u EU. Ponovio je da su SAD partner u procesu i da je „vizija regiona unapređenje dijaloga ka postizanju konačnog sporazuma“.

„U novembru će biti samit EU i ove platforme su prilika da Balkan napreduje, uključujući i Kosovo“, rekao je Lajčak.

Što se tiče formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom, oni su rekli da je na stranama u dijalogu da pronađu rešenje.

Lajčak rekao je da će za nekoliko dana sastanak Kosova i Srbije biti održan u Briselu i da je primarna svrha ove posete priprema prvog sastanka sa kosovskim premijerom Kurtijem i predsednikom Srbije Vučićem.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare