Lajčak i savetnici Makrona i Šolca u Beogradu i Prištini, a na terenu – varnice

Vesti 09. sep 202219:21 3 komentara

U Vili Mir razgovaralo se pre svega o miru. 1. septembar protekao je mirno, uz usmeni dogovor Vučića i Kurtija, ali ako se prisetimo juna, novi problem mogao bi da usledi već u oktobru.

„I oni su nama dali rok za ove tablice do kad do 31. septembra, što znači da planiraju opšti napad na Sever Kosova najkasnije 1. oktobra“, rekao je u junu Vučić.

I tako od prvog u mesecu do sledećeg prvog u mesecu. A da bi se situacija stabilizovala, pored izaslanika, Makron i Šolc angažovali su i svoje savetnike.

„Treba podsetiti da je ove godine, pogotovo od izbijanja sukoba u Ukrajini, u toku jedna vrsta nemačkog presinga. Prvo je šefica diplomatije Analena Berbok bila na Balkanu, u Beogradu bio je i Šolc, on je pozvao Kurtija i Vučića u Berlin, imenovan je i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Manuel Zaracin iz stranke Zelenih, više niko ne može ni da ih popamti. Dakle, veoma žive diplomatske aktivnosti Berlina“, navodi novinar Dojče velea Nemanja Rujević.

Za to vreme na terenu ne prestaje polemika i to baš u danima kada su u Prištini i u Beogradu sastanci.

Povezano:

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja poručio je predsedniku Srbije da Kosovo nije okupirano kao za vreme Miloševića i da albanski narod „više nije slab kao ranije. „Mi smo nezavisna država i imamo institucije koje su spremne da budu gospodari svoje zemlje i imamo najbolje saveznike u toj nameri“, rekao je on.

„Gospodara je mnogo bilo uvek, inostranih, nad našim narodom, malo ih se zadržalo. Ja sam, inače, upozorio i predstavnike međunarodne zajednice i pregovarača i rekao mu  – razmislite sa čim dolazite u Beograd zato što ovo nećemo tolerisati“, rekao je Vučić.

Savetnička inicijativa je dobra, ocenjuje za N1 bivši ambasador Srbije u Berlinu Ognjen Pribićević i objašnjava da je sve povezano sa rusko-ukrajinskim sukobom

„Zašto oni šalju, zato što će ovaj sukob dugo da traje i naravno zato što je usled njihovog ne činjenja Rusija ušla tako duboko na ovo područije i sada šalju neku prvu ekipu svojih savetnika… Zato što Kosovo vrlo lako može da se zapali, svaka strana koja to želi može da uradi. E u tom smislu je vrlo ozbiljna stvar i zato je vrlo važno da ti predstavnici dolaze“, kaže Pribićević.

Ranije je i portparol Evropske komisije Peter Stano rekao da je svrha posete da se ispitaju opcije za napredak u dijalogu i da će svi razgovarati i sa Kurtijem i sa Vučićem.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare