Lajčak pozdravlja dogovor Prištine i Beograda, Eskobar očekuje veliki napredak

Vesti 30. sep 202112:42 > 20:39 145 komentara
Merdare, Kosovo, administrativni prelaz, granični prelaz, skidanje tablica, policija skida tablice, srpske tablice
N1

"Imamo dogovor! Posle dva dana intenzivnih pregovora, sporazum o deeskalaciji i napretku je postignut. Zahvaljujem Besniku Bisljimiju i Petru Petkoviću na njihovoj spremnosti da pregovaraju i dogovore se za dobrobit ljudi", napisao je specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak na Tviteru. I predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, koja je okončala dvodnevnu posetu Srbiji, napisala je na Tviteru da "toplo pozdravlja" dogovor dve strane i naglasila da je sada potrebno nastaviti dijalog.

On je objavio i tri tačke oko kojih su se dve strane dogovorile.

1. Specijalne jedinice kosovske policije, sada raspoređene na prelazima na Kosovu Srbije Jarinju i Brnjku povućiće se, a istovremeno će biti uklonjene i barikade (koje su postavili kosovski Srbi), počev od 2. oktobra u 8.00 i neće trajati duže od 16.00. Kfor će rasporediti svoje snage na Jarinju i Brnjku pre početka simultane akcije i ostaće tamo dve sedmice, kako bi održavao bezbednost i slobodu kretanja.

2.  Počev od 4. oktobra u osam ujutru, kao privremena mera primenjivaće se režim nalepnica onako kako je dogovoreno u dijalogu uz posredovanje EU, dok se ne dođe do trajnog rešenja.

3. Biće formirana Radna grupa u kojoj će biti predstavnici Evropske unije, Beograda i Prištine, i da će njom predsedavati EU. Cilj Radne grupe biće pronalaženje stalnog rešenja za pitanje automobilskih tablica u skladu sa standardima i praksom EU. Prvi sastanak Radne grupe biće 21. oktobra 2021. u Briselu. U roku od šest meseci od prvog zasedanja, Radna grupa će predstaviti svoje nalaze o trajnom rešenju u dijalogu na visokom nivou.

Lajčak je zahvalio izaslaniku SAD za Zapadni Balkan Gabrijelu Eskobaru na tome što je „poslednjih nekoliko dana proveo u Briselu, u znak podrške dijalogu uz posredovanje EU“.

Lajčak je na svom zvaničnom Tviter nalogu ocenio da je jedinstvo EU i SAD ključno za uspeh na Zapadnom Balkanu.

Fon der Lajen: Toplo pozdravljam dogovor, potrebno da se dijalog nastavi

„Toplo pozdravljam dogovor koji su u Briselu postigli Srbija i Kosovo“, napisala je na Tviteru predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, koja je završila dvodnevnu posetu Srbiji i otputovala u Sarajevo.

Ona je dodala da je to „veoma pozitivan razvoj posle njenih sastanaka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem“.

„Ovo je dobro za ceo region. Sada je potrebno da se dijalog nastavi“, objavila je Fon der Lajen na Tviteru.

EU pozdravila ishod razgovora Beograda i Prištine

EU pozdravlja ishod današnjih razgovora između glavnih pregovarača Srbije i Kosova, Petra Petkovića i Besnika Bisljimija u Briselu i poziva obe strane da se konstruktivno angažuju u dijalogu kako bi napravile brzi napredak ka sveobuhvatnoj normalizaciji međusobnih odnosa, saopštila je Služba za spoljne poslove EU (EEAS).

U saopštenju se dodaje da je glavni pregovarač EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak primio k znanju zabrinutost beogradske strane zbog nesprovođenja Zajednice opština sa srpskom većinom, kao i nedostatka veća sa većinom kosovskih Srba u Apelacionom sudu u nedavnom slučaju na Kosovu.

Lajčak je pozvao obe strane da primene sporazume iz prošlosti.

„Kako bi to uradile, EU će se kao posrednik okrenuti otvorenim pitanjima koja proizlaze iz Prvog sporazuma o načelima koja regulišu normalizaciju odnosa, Briselskog sporazuma, i to uz učešće obe strane, kao prioritetnoj stvari u narednim sastancima sa glavnim pregovaračima do kraja godine.

Posle jučerašnjih pregovora dve strane nije bilo izjava za novinare.

N1 je nezvanično saznao da juče nije bio postignut finalni dogovor Beograda i Prištine o rešenju krize na administrativnim prelazima na severu Kosova. Razgovori su nastavljeni danas.

Glavni pregovarač Prištine Besnik Bisljimi izjavio je ranije juče u Briselu da su dve strane postigle načelan dogovor o rešenju krize na severu Kosova, ali da delegacija Beograda nije dala saglasnost na tačku sporazuma koja se odnosi na automobile sa KM tablicama.

Bisljimi je novinarima rekao da nacrt sporazuma predviđa tri tačke.

Inače, delegacije Beograda i Prištine juče u Briselu ni u jednom trenutku nisu bile za istim pregovaračkim stolom, već su imale samo bilateralne sastanke sa Lajčakom koji je posredovao u pregovorima dve strane.

Pogledajte prve reakcije na postignuti sporazum u Briselu u emisiji Studio N1 Live:

Eskobar: U narednih godinu dana očekujem veliki napredak

Visoki zvaničnik američkog Stejt departmenta Gabrijel Eskobar izjavio je u četvrtak u Briselu da u dijalogu Beograda i Prištine ima još puno posla, ali da u narednih godinu dana očekuje veliki napredak.

Nakon što su pregovarački timovi Beograda i Prištine postigli sporazum o deeskalaciji tenzija na severu Kosova, uz posredstvo EU i Eskobara, američki diplomata je novinarima rekao da je „ponosan što su obe strane pokazale posvećenost nalaženju rešenja“.

„Ideja je bila da se odmah u Briselu postigne sporazum o deeskalaciji, a da se kasnije traži održivo rešenje. Ishod pregovora je veliki uspeh“, kazao je Eskobar, zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja.

Eskobar je nekoliko puta istakao ulogu specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka u postizanju dogovora, rekavši da je „veoma naporno radio“ da bi dve strane došle do rešenja.

„Želim da pohvalim gospodina Lajčaka za naporan rad i za uspeh koji smo postigli danas u partnerstvu sa EU“, naveo je Eskobar, koji je i izaslanik Stejt departmenta za Zapadni Balkan.

Eskobar je rekao da su SAD smatrale „eskalaciju oko granice (Srbije i Kosova) kao nezdravu“ i da su pozivale obe strane da se ponašaju krajnje uzdržano.

„Primena odluke (Prištine) o zameni registarskih tablica mnoge od nas je iznenadila, ali drago mi je da smo uspeli da smanjimo tenzije. Sada treba tražiti rešenje za to pitanje koje bi bilo više u evropskom duhu“, kazao je Eskobar.

On je ponovio da SAD pružaju punu podršku dijalogu Srbije i Kosova pod pokroviteljstvom EU i izrazio optimizam povodom nastavka tog procesa.

„Imamo blisku komunikaciju sa vladama u Beogradu i Prištini, kao predstavnik za region biću aktivan i otvoren za nalaženje rešenja i bilateralno i u partnerstvu sa našim evropskim prijateljima“, rekao je Eskobar.

Naveo je da zemlje Zapadnog Balkana treba da udju u EU i dodao da će „nastaviti da šalje poruku da su one potrebne Uniji“.

„Nadamo se da će EU, i kao organizacija i njene članice, razumeti značaj integracije Zapadnog Balkana“, rekao je bivši zamenik američkog ambasadora u Beogradu.

Eskobar je rekao da su Severna Makedonija i Albanija postigle veliki napredak na putu ka EU i da zaslužuju da Brisel što pre otvori pregovore sa Skopljem i Tiranom. Dodao je da se SAD nadaju da će se to desiti ove godine.

Govoreći o vašingtonskom sporazumu, koji su lideri Srbije i Kosova postigli u Beloj kući pre više od godinu dana, Eskobar je ukazao da u tom dokumentu „ima važnih stvari“ i kao naročito značajan izdvojio moratorijum na uzdržavanje Prištine od traženje prijema u članstvo medjunarodnih organizacija i Beograda od lobiranja za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova.

Situacija na prelazima mirna

Prelazi Jarinje i Brnjak i dalje blokirani, ali situacija je danas mirna.

Pogledajte izveštaj Nenada Božovića: