Lajčak: Beograd i Priština usvojili mapu puta za primenu energetskih sporazuma

Vesti 21. jun 202211:16 > 19:11 30 komentara
N1

Kosovo i Srbija su u Briselu usvojili mapu puta za primenu energetskih sporazuma u okviru dijaloga pod posredovanjem EU, objavio je na Tviteru specijalni izaslanik za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak.

„Sa velikim zadovoljstvom mogu da objavim da su Kosovo i Srbija upravo usvojili mapu puta za primenu energetskih sporazuma u okviru dijaloga pod posredovanjem EU. Ovo je veliki korak napred“, napisao je Lajčak.

On je takođe objavio i mapu puta za implementaciju energetskih sporazuma, koja ima devet tačaka.

„U cilju da se prevaziđe kriza i problemi u energetskom sektoru, a uzimajući u obzir sporazume koji se tiču energetike od 8. septembra 2013. i Zaključke posrednika EU za primenu energetskog sporazuma iz 2013. od 25. avgusta 2015, strane su se saglasile o mapi puta“, navodi se u dokumentu.

Povezane vesti

Prema mapi puta, između ostalog, Regulatorna energetska agencija Kosova (ERO) će izdati dozvolu za snabdevanje Elektroseveru, a u roku od sedam dana od njenog izdavanja, ta kompanija će preko EU obezbediti Kosovoskoj kompaniji za distribuciju električne energije (KEDS) i Kosovskom operateru prenosnog sistema električne energije (KOSTT) najnovije dostupne podatke o potrošačima.

Takođe, u roku od 10 dana od izdavanja dozvole Elektrosever će potpisati neophodne tehničke sporazume sa KOSTT i KEDS kako bi mogla da posluje na kosovskom energetskom tržištu.

Dodaje se i da će u roku od 45 dana od izdavanja dozvole KOSTT i KEDS, po konsultovanju sa Elektroseverom, dostaviće ERO investicioni plan i potrebne troškove održavanja, kao i gubitke na mreži, na osnovu detaljnog razmatranja postojeće infrastrukture.

U roku od 21 dan posle toga, ERO će u načelu odobriti ove planove, troškove i gubitke, navodi se u dokumentu.

Ističe se da u slučaju nepoštovanja odredbi ovih dogovorenih zaključaka, 100 dana od izdavanja dozvole za snabdevanje, ERO može da odluči da obustavi i/ili povuče dozvolu za snabdevanje datu Elektroseveru, uz prethodne konsultacije između strana, pod posredovanjem EU, tokom maksimalnog perioda od 15 dana. Dodaje se i da će EU obezbediti stručno mišljenje, ukoliko to bude tražila jedna od strana.

Navodi se da je uspešna implementacija dogovorene mape puta ne utiče na obaveze strana da u potpunosti primene energetske sporazume iz 2013. i 2015. godine.

Meštani četiri opštine na severu Kosova – Severna Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok – u kojima većinu čine pripadnici srpske zajednice, više od dve decenije ne plaćaju račune za utrošenu električnu energiju.

Kosovo i Srbija su 2013. postigli sporazum o energetici u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa, a potom su 2015. godine usaglašeni zaključci. Prema tim sporazumima, naplatu struje na severu je trebala da vrši kompanija Elektrosever, koja nikada nije formirana.

Prema podacima KOSTT, gubici samo za 2021. godinu dostigli su iznos od 40 miliona evra.

KEDS, kojim od 2013. godine upravlja turski konzorcijum, ima ekskluzivna ovlašćenja da distribuira električnu energiju na celoj teritoriji Kosova, da upravlja i održava terensku imovinu.

Delegacija Srbije se prošle sedmice sastala sa predstavnicima KEDS u Istanbulu, a razgovorima su prisustvovali i predstavnici EU.

Petković: Otvoren put za razgovor o formiranju ZSO

Šef kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je novinarima da je nakon dogovora o mapi puta za implementaciju energetskih proizvoda otvoren put za razgovor o formiranju Zajednice srpskih opština, „i to je ono što je dogovoreno i što mi je i sam Lajčak preneo“.

„Imajući u vidu da je Priština godinama odbijala da razgovara o energetici, mi smo danas došli do toga da se dogovorimo o mnogim važnim pitanjima za život naših ljudi na severu Kosova“, ocenio je Petković.

Dodao je da „mapa puta predstavlja set koraka, rokova i odgovornosti jedne i druge strane, a oni počinju da teku od trenutka kad Elektrosever dobije licencu za snabdevanje“.

„Ono što je posebno takođe važno, Elektrosever je dobio i distributivne usluge, na čemu smo sve vreme insistirali. Tokom svih ovih sastanaka u Briselu, Priština je odbijala da to da Elektroseveru. Nakon dobrih razgovara u Istanbulu, uspeli smo sa KEDS da se dogovorimo, tako da će Elektrosever imati i te važne distributivne usluge, kao što su izdavanje računa, naplata, održavanje mreže i fizičko povezivanje potrošača. To je mnogo važno jer to znači da imamo samostalnost u snabdevanju električnom energijom na severu Kosova i Metohije“, poručio je Petković.

EU pozdravila usvajanje mape puta

Evropska služba za spoljne poslove pozdravila je usvajanje mape puta kao korak napred u normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, ukazujući da je to za dobrobit svih građana, i poziva obe strane da nastave dalje u tom duhu i ostvare napredak u primeni svega drugog što još nije ostvareno.

Kurti: Sporazum – dobra vest

Premijer Kosova Aljbin Kurti nazvao je dobrom vešću sporazum o električnoj energiji na severu Kosova koji je postignut danas između pregovarača Beograda i Prištine.

On je rekao da je to rezultat rada Vlade koju vodi i najavio da će uskoro početi naplata struje za opštine na severu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare