Lajčak o sastanku Vučića i Kurtija: Nije bio lak, ali važno je da se desio

Vesti 15. jun 202113:25 > 13:48 5 komentara

Izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak rekao je posle razgovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija da sastanak nije bio lak, ali da je važno da se desio.

„Oba lidera su bila veoma otvorena i iskrena o tome šta žele u dijalogu, to je važno za EU, nema drugog puta napred osim normalizacije odnosa i obojica su posvećena da rade na normalizaciji kroz dijalog“, rekao je Lajčak.

Kako je rekao, proces će biti nastavljen pre kraja jula.

„EU, kao i građani Srbije i Kosova imaju visoka očekivanja od lidera da pređu preko onoga što se dešavalo u prošlosti i gledaju u budućnost, da normalizuju odnose na temeljan način“, rekao je Lajčak.

Podsećamo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić optužio je kosovsku delegaciju i premijera Aljbina Kurtija da su nastupom u Briselu pokušali da zaustave dijalog.

„Čovek je došao da se ne bi dogovorili ni o čemu. Rekao mi je: ‘Došao sam da te pitam kada ćeš da priznaš nezavisno Kosovo’. Moj odgovor je bio: ‘Nikada!’ Onda se on detonirao…“, rekao je Vučić novinarima u Briselu.

On je ponovio da Srbija nikada neće obustaviti dijalog ali da ono što je video danas doživljava kao pokušaj da se zaustavi dijalog.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare