Lajčak: Odluka Prištine promenila teme, ne smemo da dozvolimo da dođe do krize

Vesti 30. jun 202212:31 > 14:13 19 komentara

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da je jučerašnja odluka Prištine promenila i teme i planove njegove posete.

On nije želeo da komentariše izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da Priština planira novu „Oluju“ na severu Kosova.

Povezano:

„Imali smo jedan vrlo ozbiljan razgovor sinoć o situaciji i naravno potrebno je da tražimo rešenja putem dijaloga a ne konfrontacijom“, rekao je Lajčak novinarima.

Kaže da sada postoji nova situacija, koja mu je promenila i planove i teme. „Ja sam došao u region da pripremam sledeći sastanak lidera i da govorimo o napretku i normalizaciji odnosa, sada treba da rešavamo ovu situaciju. Ne smemo da dozvolimo da dođe do neke krize“, naveo je.

Lajčak se sastao sa predstavnicima opozicije u zgradi Delegacije EU. Na taj sastanak su pozvani Stranka slobode i pravde, Narodna stranka, koalicija „Moramo“, Demokratska stranka i Pokret slobodnih građana. „Svakako mi je važno da čujem njihovo mišljenje i njihove stavove“, rekao je Lajčak pre sastanka novinarima.

Pre posete Beogradu, Lajčak je boravio u Prištini, gde se, između ostalih, sastao i sa predstavnicima Srba sa severa Kosova i sa predstavnickom Srpske liste.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare