Lajčak: Rano proleće 2023. moglo bi da bude rok za dogovor Beograd i Prištine

Vesti 01. dec 202221:47 > 23:2043 komentara
Izvor: Shutterstock

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak rekao je da bi rano proleće 2023. godine moglo da bude rok za postizanje sporazuma između Kosova i Srbije. On je za prištinsku TV RTV 21 rekao da je predlog konačnog rešenja evropski predlog uz angažovanje i snažnu podršku Nemačke i Francuske.

Lajčak je rekao da je cilj da se potpuna normalizacija odnosa između Kosova i Srbije postigne do početka 2024. godine, a ono što se ne uradi do ovog perioda, rekao je, možda uopšte neće biti učinjeno.

Pročitajte još:

Lajčak je ocenio kako obe strane ponavljaju da razumeju koliko je dijalog važan za njih i da žele napredak u normalizaciji odnosa.

„Obe strane priznaju da trenutna situacija oduzima mnogo vremena i energije. Ali naravno, da biste mogli da se fokusirate na normalizaciju odnosa, ne možete se suočiti sa krizom na terenu. Nažalost, pitanje registarskih tablica i dokumenata oduzelo nam je mnogo vremena i energije poslednjih meseci“, kazao je on.

Podvukao je da je ponosan na odličnu saradnju koju ima sa SAD.

„Iskreno, ne može biti bolje. I kažem da svaki put imamo izuzetno dobru saradnju. Radimo rame uz rame, veoma blisko na dnevnoj bazi, obaveštavajući jedni druge o svemu, deljenjem informacija i jasnog dogovora da EU predvodi ovaj proces i da Sjedinjene Države koriste svoju moć i autoritet da podrže naše vođstvo“, kazao je on.

Za sada je pitanje registarskih tablica zatvoreno. To je dogovoreno, mi smo se pozabavili i rešili, u okviru razgovora o normalizaciji odnosa, kazao je Lajčak i dodao da će naravno, ovo pitanja biti obrađeno zajedno sa mnogim drugim pitanjima koja će biti obrađena u okviru diskusija o normalizaciji.

Ne možemo da želimo normalizaciju više od Kosova i Srbije

Upitan šta će se dogoditi ako se ne postigne sporazum Ljačak je rekao da su oni tu da pomognu, da posreduju, ali „mi, govorim u ime Evropske unije, ali verujem i u ime SAD, ne možemo da želimo normalizaciju više od Kosova i Srbije, pa ako se strane ne dogovore onda da nema normalizacije, a samim tim ni napretka na evropskom putu“.

„Dajmo sve od sebe da iskoristimo preostalo vreme, iskoristimo ovaj jedinstven i veoma povoljan trenutak, svi elementi su dostupni, imamo punu podršku i EU i SAD, ova situacija bi trebalo da se završi pre 2024, jer tada EU ima evropske izbore i SAD takođe, tako da neće imati vremena i mogućnosti da se fokusiraju na dijalog Kosovo-Srbija. Šta će biti posle izbora, pogotovo američkih, teško je predvideti, pa kažem da ono što se ne uradi do početka 2024. godine možda uopšte neće biti urađeno. Zato iskoristimo ovu priliku i svu podršku međunarodne zajednice i postignemo koliko možemo za potpunu normalizaciju odnosa“, kazao je Lajčak.

Okončali smo male sporazume, sada u fokusu široki plan

Lajčak je dao intervjuu i za prištinsku TV Kanal10 u kom je rekao da su poslednjim sporazumom od 23. novembra okončani mali sporazumi i da će se strane fokusirati na širi plan.

Istakao je da je uz nedavno stvorene tenzije bilo nemoguće da se stranke fokusiraju na normalizaciju odnosa.

„Prvo, poslednjih pet meseci radimo sa rokovima, uvek smo suočeni sa rokom koji rizikuje da ima ozbiljne posledice po stabilnost i bezbednost na terenu. Jednom smo imali 1. avgust, pa 1. septembar, 1. novembar i 21. novembar. Tako da smo potrošili mnogo vremena i energije da se pobrinemo da održimo mir na terenu, posebno na severu Kosova. I naravno, bilo je nemoguće fokusirati se na druga pitanja, posebno na najvažnije pitanje, a to je normalizacija odnosa“, rekao je Lajčak.

Prema njegovim rečima najnovijim sporazumom od 23. novembra izbegava se dalja eskalacija tenzija.

On je rekao da će francusko-nemački predlog biti glavni fokus na predstojećim sastancima u Briselu.

„Hitno ćemo se fokusirati na normalizaciju odnosa na osnovu predloga koji sam u septembru izneo premijeru Kurtiju i predsedniku Vučiću uz snažnu podršku predstavnika Nemačke i Francuske. Dakle, ovo je veoma važan sporazum“, dodao je Lajčak.

Komentari

Vaš komentar