Lajčak: Ozbiljna diskusija s Vučićem, energija i tablice visoko na dnevnom redu

Vesti 17. okt 202217:46 > 18:29 11 komentara
N1/arhiva

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da je u Beogradu nastavio otvorenu i ozbiljnu diskusiju sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o načinima da se krene napred u normalizaciji odnosa sa Kosovom.

Povezane vesti:

„Energija i registarske tablice su bile visoko na našem dnevnom redu, jer su hitno potrebna rešenja.“, naveo je Lajčak na svom Tviter nalogu.

Dodao je da će razgovor o aktuelnim pitanjima nastaviti sa direktorom Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petrom Petkovićem.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je prethodno da je u Beogradu imao „ozbiljan i odgovoran razgovor“ sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom o otvorenim pitanjima u dijalogu Beograda i Prištine.

Petković: Beograd niti želi niti povlači poteze koji mogu da dovedu do nove krize na terenu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se Miroslavom Lajčakom sa kojim je razgovarao o aktuelnoj političko bezbednosnoj situaciji na KiM, s posebnim osvrtom na pitanja nestalih osoba, energetike i registarskih tablica, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Kako se navodi, Petković je istakao da Beograd niti želi niti povlači poteze koji mogu da dovedu do tenzije i nove krize na terenu, već da Priština svojim nerazumnim i jednostranim akcijama čini sve da dovede do eskalacije situacije, posebno na severu KiM.

TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

„Beograd će nastaviti da čuva mir i stabilnost kao najveće vrednosti i jedina odgovornost za izazivanje kriza jeste na Prištini“, upozorio je Petković i dodao da Beograd očekuje da međunarodna zajednica uradi svoj deo posla i privoli Prištinu na kompromis i konstruktivan dijalog, umesto što donosi jednostrane, destruktivne odluke.

Direktor Kancelarije za KiM podvukao je da umesto poštovanja sporazuma i formiranja ZSO, Priština nastavlja da grubo krši sporazume, među kojima su i sporazumi o slobodi kretanja i zvaničnim posetama. Takođe, Petković je sagovorniku naglasio i da Priština onemogućava snabdevanje lekovima srpskih sredina, suprotno utvrđenoj praksi i dogovoru, zaključuje se u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare