Lajčak: Po sporazumu, Srbija se neće protiviti članstvu Kosova u organizacijama

Vesti 21. mar 202317:41 48 komentara
N1/arhiva

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak izjavio je da dogovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija predstavlja prekretnicu u procesu normalizacije odnosa.

Obe strane sada treba da primene sve članove iz dogovora o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, kazao je Lajčak u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) i Juronjuz Srbija.

To uključuje i član četiri, u kojem se kaže da se Srbija neće protiviti članstvu Kosova ni u jednoj međunarodnoj organizaciji, istakao je Lajčak i dodao da Kosovo ima obavezu da odmah počne sa primenom dogovora koji se odnosi na formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu.

POVEZANE VESTI

Lajčak je priznao da je EU načelno imala ambiciozniji plan, koji je podrazumevao potpisivanje sporazuma i nacrt aneksa sa jasnim vremenskim okvirima i zadacima.

Prema njegovim rečima, nije bila moguća saglasnost lidera oko svake tačke, a tu je bilo i odbijanje srpskog predsednika da potpiše dokument, pa je prvobitni predlog i izmenjen.

Lajčak je najavio vrlo brzo sastanak glavnih pregovarača Srbije i Kosova, kako bi počeo rad na primeni odredbi iz dogovora koji je postignut 18. marta u Severnoj Makedoniji.

Već smo počeli interne procedure u Evropskoj uniji kako bismo formalizovali ovaj faktor uvođenja tog dela agende EU za Srbiju i Kosovo, a kao sledeći korak u dijalogu pozvaću glavne pregovarače u Brisel i razgovaraćemo o koracima za implementaciju, kako bismo bili sigurni da imamo dogovor o tome, naglasio je Lajčak.

Pitanje koje se često spominjalo u javnom diskursu bilo je potpisivanja sporazuma, rekao je Lajčak i objasnio da je predlog EU, kao posrednika, bio da se dokumenti potpišu.

Vučić je sasvim jasno stavio do znanja da nije u poziciji da potpiše ovaj dokument i citirao je ustavna ograničenja, pa smo se saglasili da će dokument biti formalan putem izjave visokog predstavnika EU Žozepa Borela i to je potpuno u skladu sa međunarodnom pravnom praksom, naglasio je Lajčak.

Lajčak je ukazao da to znači da je ovaj dokument obavezujući, zvaničan i formalan, pa su besmislene sve spekulacije o tome da li je validan ili nije.

On je objasnio da će biti uspostavljen Zajednički odbor koji će nadgledati, ocenjivati i izveštavati o implementaciji, a njime će predsedavati EU.

To je jedan od elemenata aneksa, gde smo rekli da će ovaj zajednički nadzorni odbor biti osnovan u roku od 30 dana. Sada intenzivno radimo na definisanju zadatka za ovu zajedničku nadzornu komisiju, rekao je Lajčak i naveo da će i Kosovo i Srbija biti deo tog odbora.

Lajčak je istakao da će EU informisati države članice, pa će napredak na putu EU i za Kosovo i Srbiju od sada zavisiti i od njihove primene odredbi ovog sporazuma i aneksa.

On je ponovio da je EU planirala vrlo konkretne rokove u početnom dokumentu, ali sada ne želi da ih nametne dvema stranama.

Moramo se saglasiti oko toga kada se sretnemo, ali to nije tajna. Mnogo puta smo rekli da želimo da završimo ovaj proces tokom mandata trenutnog rukovodstva Evropske unije, Evropske komisije i američke administracije, ukazao je Lajčak.

U narednoj godini biće nova politička realnost, izbori u Evropi i u Sjedinjenim Državama i biće manje pažnje i posvećenosti, predvideo je Lajčak.

Verujem da imamo dovoljno vremena da se ovaj proces uspešno okonča i da se sprovedu odredbe ovog sporazuma, ali sve zavisi od posvećenosti strana, zaključio je Lajčak.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare