Lajčak i Borel pozdravili odluku Vlade Kosova o odlaganju mera prema Srbiji

Vesti 01. avg 202200:45 > 09:18 8 komentara
N1

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak pozdravio je odluku kosovske vlade o odlaganju mera reciprociteta prema Srbiji za 30 dana.

„Pozdravljamo odluku Kosova da prihvati predlog Žozepa Borela za odlaganje mera za mesec dana. EU očekuje da se sve blokade na putevima odmah uklone. Borel poziva Kosovo i Srbiju da se uključe u dijalog o napretku“, piše u objavi Lajčaka na Tviteru.

On je zahvalio ambasadoru SAD u Prištini Džefriju Hovenijeu na „snažnoj podršci“.

I sam evropski šef diplomatije je na Tviteru pozdravio odluku o odlaganju primene mera reciprociteta.

„Pozdravljamo odluku Kosova da pomeri mere do 1. septembra. Očekujem da sve blokade na putevima budu odmah uklonjene“, naveo je Borel.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost poručio je i da bi sva otvorena pitanja trebalo rešavati kroz dijalog o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, koji je, kako je naveo, ključan za evropske integracije.

Vlada u Prištini odložila je primenu recipročnih mera prema Srbiji na mesec dana. Odluka je doneta nakon sastanka šefova država Kosova sa američkim ambasadorom Džefrijem Hovenijem. SAD su zatražile da se primena odluka odloži za 30 dana.

Tokom jučerašnje večeri, kako je navela kosovska policija, na nekoliko lokacija na severu Kosova čula se pucnjava, a neki od pucnjeva bili su usmereni i na policijske jedinice, ali nije bilo povređenih.

Srbi na severu Kosova, posle sirena za uzbunu, kamionima su blokirali magistralni put u blizini prelaza Jarinje, koji se nalazi u opštini Leposavić. Kosovska policija zatvorila je prelaz za putnički saobraćaj i za vozila na prelazima Brnjak i Jarinje, zbog blokade saobraćajnica u pravcu prelaza Jarinje i Brnjak.

Vlada Kosova je planirala da 1. avgusta počne izdavanje tzv. ulazno-izlaznih dokumenata za sve građane Srbije koji ulaze na Kosovo. Danas je trebalo da stupi na snagu i odluka o preregistraciji automobila s akronimima gradova Kosova koje izdaje srbija.

Komentari (8)

Vidi sve komentare