Lajčak: Sa Kurtijem nismo razgovarali o otvaranju arhiva

Vesti 15. sep 202119:46 4 komentara
Armend Nimani/AFP (arhiva)

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak je izjavio da tokom sastanka sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem nije bilo govora o otvaranju arhiva, uključujući i arhive OVK.

U izjavi za medije, on je rekao da je na Kosovu kako bi se iznašlo rešenje da bi se izašlo iz sadašnje situacije kada u dijalogu dve zemlje nema napretka.

„Ono o čemu smo razgovarali odnosi se na regionalnu saradnju, ali najvažnija stvar je dijalog i trenutno stanje dijaloga. Ovde sam tri dana, imaću mnogo sastanaka i ocenu ću dati na kraju“, kazao je Lajčak.

Na pitanje da li je bilo razgovora o otvaranju državnih arhiva na Kosovu, uključujući i one za OVK, visoki evropski diplomata je rekao da ova tema nije otvorena.

„Ne, nismo razgovarali o ovom pitanju“, rekao je on.

Lajčak boravi u trodnevnoj poseti Kosovu, a za četvrtak ujutru je najavljen njegov sastanak sa predsednikom kosovskog parlamenta Gljaukom Konfucjom.

Posle toga, on će se sastati sa šefovima i predstavnicima stranaka zastupljenih u kosovskom parlamentu.

Tokom ove posete, Lajčak će se sastati i sa predstavnicima međunarodne, poslovne i medijske zajednice, kao i sa mladim ljudima.

Komentari (4)

Vidi sve komentare